Zomertentoonstelling Met de moed der hoop

Nijkerk – Kijken, lezen en luisteren om niet te vergeten; dat is ten diepste dé reden waarom in het Israël Centrum in Nijkerk de tentoonstelling Met de moed der hoop is ingericht. Hoofdpersoon hierin is de nu 81-jarige Joodse Dov Nash.

© foto: Christenen voor Israel – tekst: Mary Breur

Dov Nash werd in 1944 als veertienjarige jongen op transport gezet vanuit het huidige Slowakije naar Auschwitz-Birkenau. Hij overleefde dit vernietigingskamp als door een wonder, maar zijn ouders en zijn jongste broertje Emil zag hij nooit meer terug. Na de oorlog werd hij met 750 andere wezen opgevangen in Joodse tehuizen in Engeland. Hij trouwde, ging in Antwerpen wonen en kreeg drie kinderen en acht kleinkinderen, die nu in Amerika en Israël wonen.

Getuigen

Vijftig jaar lang zweeg Dov over zijn Shoah-verleden. Toen kwam het eruit; hij begreep dat het van het grootste belang was dat zijn verhaal bekend zou worden: ‘Ik moet erover vertellen. Ik voel het als een noodzaak om te getuigen over de mensen die ik in de kampen ben verloren; mijn vader en moeder, mijn lieve broertje Emil, mijn vele vrienden. Van alle leeftijdsgenoten die met mij uit mijn geboortestad zijn gedeporteerd, heeft niemand behalve ik het overleefd. Door te getuigen geef ik hen een stem. Elk getuigenis is belangrijk.’

Zijn verhaal is verwerkt in het jeugdboek Bewaar altijd een stukje brood van de schrijfster Patricia de Landtsheer en Dov sprak ook in scholen. Maar nog niet eerder vertelde hij wat hij had meegemaakt in het kamp. Nu wilde hij ook dat bekend maken. In mei van dit jaar reisde hij met zijn zoon Ronny en zijn kleindochter Oriah naar Auschwitz, en daar, rondgaande, vertelde hij. De opnames hiervan maken deel uit van de tentoonstelling.

March of the Living

Op de Yom HaShoah, de Joodse gedenkdag van de Holocaust, liepen 7000 jongeren uit de hele wereld van Auschwitz naar Birkenau in de jaarlijkse March of the Living. Ook Dov, Ronny en Oriah liepen mee. Voor hen was dit een belangrijk symbool: Hitler heeft niet gewonnen, het Joodse volk leeft! Tijdens de mars vertelde Dov aan tientallen jongeren zijn verhaal, zodat ook zij nu getuigen zijn van zijn leven, want: ‘Wie luistert naar een getuige wordt een getuige.’

De tentoonstelling is geschikt voor jong en oud en duurt tot eind augustus. Openingstijden: dagelijks van 10.00 tot 15.30 uur, behalve zondag. Toegang en consumptie zijn gratis. Voor kinderen is er een vragenboekje. Adres: Israël Centrum, Patroonstraat 1 te Nijkerk. Meer informatie: tel. 033 2458824.

07-07-2011
Buitenland
https://www.christenenvoorisrael.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies