Roergangers in de kerk

Mini-symposium voor leidinggevenden in de gemeente op 13 oktober 2011. De kerkenraad is verantwoordelijk voor het wel en wee in de gemeente. Dat klinkt mooi, maar hoe ziet dat er in de praktijk uit?

Hoe is de rolverdeling tussen de predikant en de overige leden van de kerkenraad? Hoe sturend mag een predikant zijn? Is de predikant de leider of is hij in dienst van de kerkenraad? Als Netwerk Vredestichters constateren we dat in spannende situaties de rol van leiderschap heel belangrijk is. In kerken waarbij de kerkenraad eindverantwoordelijk is, is echter niet altijd duidelijk hoe het leiderschap wordt ingevuld. En wat gebeurt er als er spanning ontstaat tussen de predikant en (een deel van) de kerkenraad? Wie gaat dat oplossen?

Anne van Zanten, student van de Christelijke Hogeschool Ede, heeft onderzoek gedaan op dit terrein en is op dit onderwerp in juni 2011 afgestudeerd. Zij heeft in tien gemeenten (PKN) interviews gehouden met zowel de predikant als iemand van het moderamen (meestal de voorzitter of de scriba). Deze interviews hebben het beeld bevestigd dat er veel onduidelijkheid is van wie welke initiatieven verwacht mag worden als er conflicten ontstaan.

We beginnen om 13.30 uur en eindigen om 16.45 uur. Het programma bestaat uit inleidingen van:

dr. Sake Stoppels, docent Vrije Universiteit Amsterdam

Dr. René Erwich, docent Christelijk Hogeschool Ede

Ds. Jan Oortgiesen, Hoofd Mobiliteitsbureau PKN

Er is veel ruimte voor interactie.

Het symposium staat onder leiding van ds. Arenda Haasnoot, predikant in Geldermalsen

Prijs

De prijs bedraagt € 30,00 per persoon.

Informatie en aanmelding

Het symposium wordt gehouden in De Lichtboog in Houten.

Meer informatie is te vinden op de website www.vredestichters.nl. U kunt zich daar ook aanmelden.

03-08-2011
Kerk
https://www.vredestichters.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies