MENU
Mimespeler Carlos Martinez: veelzeggend zonder woorden

Mimespeler Carlos Martinez: veelzeggend zonder woorden

23 okt

Deze week is de Spaanse mime-artiest Carlos Martinez in Nederland. Afgelopen weekend verzorgde hij in Zwolle een avondvullend programma. Carlos is een van de bekendste mimespelers in Europa, en een van de weinige acteurs in zijn vakgebied die vanuit zijn geloof in God diverse verhalen uit de Bijbel op een unieke manier onder de aandacht heeft gebracht.

Gebaren zijn niet per definitie internationaal. Elk land heeft zijn eigen bewegingen met verschillende nuances en karakteristieke gebaren. De stukken van Carlos Martínez zijn gemaakt met de techniek van het internationale mime, zodat ze worden begrepen over de hele wereld. Met de show Hand Made won Carlos Martínez de publieksprijs op het elfde Almada Theatre Festival te Portugal.

In Zwolle speelde Carlos het programma 'Books without words'. En de bezoekers zagen tijdens het programma tal van bekende verhalen uit diverse boeken voorbijkomen. Met humor, perfectie en met grote klasse weet Carlos haarfijn karakters neer te zetten.

Op bezoek in de bibliotheek. De acteur struint rond tussen boekomslagen die zijn aandacht trekken. Hier en daar bladert hij een boek door en al snel raakt hij verdwaalt tussen de eindeloze rijen boekenkasten. Plotseling veranderen de letters en verhalen in bewegingen en handelingen. Episodes uit verhalen nodigen de kijker uit om lang vergeten verhalen uit beroemde literaire werken te herinneren.

Carlos Martínez biedt zijn publiek een maaswijdte van verhalende draden waarin hij zijn eigen vertelling vervlecht met bekende verhalen. Van de hoge sferen van de literatuur laat de mimer ons afdalen naar de aardse voorvallen van het dagelijks leven. Dan brengt hij ons naar de lage landen van de menselijke natuur, waar anderen struikelen over de stenen die wij op hun pad hebben gelegd.

Tenslotte laat hij ons voor de spiegel zien dat achter de maskers die wij gedurende ons leven hebben op gezet een uniek individu schuil gaat. Als wij aan het eind van de voorstelling het theater verlaten, nadat de betovering van de mime is verbroken, voelen we ons een open boek waar de acteur net uit heeft voorgelezen.
Dit is de geheime kracht en fascinatie van mime. Als het er op aan komt lichaamstaal te lezen, dan is niemand in de wereld analfabeet.

In de vele jaren dat Carlos actief is als acteur maakte hij ook stukken die gebaseerd zijn op karakters of teksten uit de bijbel. Zo maakte hij een stuk over Psalm 23. Voor hem is dit een bijzonder onderdeel van zijn werk: 'door mijn mimespel probeer ik woorden van God uit te beelden met mijn lichaam.'

In 1991 startte Carlos met de uitdaging om het publiek te vragen naar een bijbelse persoon en die dan vervolgens in een kort mimestuk uit te beelden. Alles ging goed totdat op een dat een jongeman uit het publiek vroeg of hij God kon spelen… 'Ik bedacht me dat ik met mime het onzichtbare zichtbaar kan maken. Met deze basisgedachte ontwikkelde ik een van mijn bekendste mimestukken: de schepping.'

Carlos: Later voegde ik andere stukken toe aan het programma: Noach in de ark, Abraham en Isaak, de wijzen uit het Oosten en meer. In dit programma kreeg ik de kans om de grote geschiedenissen van de Bijbel uit te beelden in mime waardoor het publiek een dieper inzicht krijgt in de personen van de Bijbel, hun kwetsbaarheid en hun verhalen. Samen met de bezoekers kan ik me keer op keer verwonderen over de eeuwige waarde en de grote betekenis van de verhalen in de Bijbel.'

Datum: 23 oktober 2011
Website: http://www.carlosmartinez.es/

Dit artikel delen:

Meer nieuws: