MENU
De complete Bijbeltekst als hoorspel

De complete Bijbeltekst als hoorspel

02 mei

Bij de uitgeefgroep Chevigny is een reeks luisterboeken in de maak: de Bijbel Tapes. De uitgever is van plan de complete Bijbel als hoorspel uit te geven. Het eerste deel met Marcus, Hooglied en Ester, is al verkrijgbaar. Regisseur Peter te Nuyt maakt met De Bijbel Tapes van ieder verhaal een unieke luisterbelevenis. De tekst is afkomstig van De Nieuwe Bijbelvertaling van het NBG en kan meegelezen worden.

Peter te Nuyl heeft, samen met meer dan 25 acteurs, de boeken Hooglied, Ester en Marcus als audiofilm op tape gezet. Gerenommeerde acteurs als Hadewych Minis, Matteo van der Grijn en Bram van der Vlugt doen mee. Huub van der Lubbe heeft speciaal voor deel 1 een psalm opgenomen.

Te Nuyl gaat de Bijbel in zeven jaar van kaft tot kaft, woord voor woord, produceren. In totaal komen er twintig delen. De regisseur benadert alle boeken op een andere manier. Zo is Ester, een verhaal over de Jodenvervolging, onder meer opgenomen in de Hollandsche Schouwburg en de Portugese Synagoge. De dialogen worden begeleid door hedendaags Amsterdams stadsgeluid. Het boek Hooglied, een gedicht over de ontluikende liefde tussen twee tieners, wordt gespeeld door jonge acteurs.

Ook de 150 liederen van het Bijbelboek Psalmen worden op tape gezet. Hierbij wordt samengewerkt met uiteenlopende muzikanten. Huub van der Lubbe bijt de spits af met zijn bewerking van Psalmen 55, te downloaden via iTunes. Ook voor de psalmen wordt de letterlijke tekst van de Nieuwe Bijbelvertaling gebruikt.

Regisseur Peter te Nuyl wilde al een aantal jaren een hoorspel maken van de Bijbel. Toen de Nieuwe Bijbelvertaling in 2004 uitkwam, zag hij direct de potentie van de tekst. ‘Die vertaling bekt goed. Hij is uitstekend speelbaar en zit vol dialogen’, vertelt te Nuyl. Een bijdrage van het VSBfonds heeft de productie mogelijk gemaakt. Het fonds vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen kennis maken met het culturele erfgoed van Nederland.

Een audiofilm is een hoorspel 2.0. Het is een samenspel van tekst, muziek, geluid en stilte. Acteurs lezen niet voor, maar spelen de rollen. De audiofilm sluit uitstekend aan bij de behoeftes van de iPod-generatie. Je kunt online een deel downloaden en het rustig thuis of onderweg beluisteren via je koptelefoon.

De Bijbel Tapes zijn in twintig delen als abonnement beschikbaar op audio-CD en als download via debijbeltapes.nl. De delen zijn daar ook los te koop.

Datum: 2 mei 2012
Auteur: christelijknieuws.nl
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Copyright: christelijknieuws.nl
Website: http://www.debijbeltapes.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: