MENU
afbeelding

De Ark van Noach in Dordrecht

16 jul

Fotoreportage - De op ware grootte nagebouwde Ark van Noach is een week geleden officieel in Dordrecht voor het publiek geopend. De afgelopen dagen zijn er vele honderden bezoekers aan boord geweest. Het is een bijzondere ervaring om in deze replica rond te lopen, je raakt onder de indruk van de grootte die de oorspronkelijke Ark heeft gehad.

Johan Huibers bouwde de ark, op basis van de gegevens uit Genesis. En hij had ervaring, want eerder al bouwde hij een verkleind model van de Ark. In 2007 werd die in gebruik genomen. Deze ark was te zien op verschillende plaatsen in ons land en vele tienduizenden hebben het schip bezocht. In 2010 verkocht Huibers de kleine Ark aan poppenspeler Aad Peters die er mee naar Duitsland vertrok. De voorwaarde van Huibers was wel dat Peters met de kleine ark de verspreiding van de verhalen uit de Bijbel zou voortzetten.

De bouw van de grote ark heeft tot 2012 geduurd. In de afgelopen jaren kreeg Huibers met verschillende tegenslagen en problemen te maken. Maar hij hield vol en wilde z'n droom realiseren. Veel van zijn belevenissen zijn vastgelegd in het onlangs verschenen boek 'Laat je droom varen' dat hij schreef samen met Henk Stoorvogel.

In de Ark is van alles te zien en te beleven. Zo is direct bij de ingang een fraaie boekwinkel met christelijke boeken, muziek en materialen voor kinderen. Het schip heeft 15.000 vierkante meter beloopbaar oppervlak, twee auditoriums met ruimte voor in totaal 3000 mensen, een congreszaal met 2000 zitplaatsen, twee bioscopen, een restaurant voor 250 gasten, tientallen vertrekken en drie verdiepingen, onderverdeeld in zeven etages. De inhoud van de grote Ark is tienmaal groter dan die van de kleine. Het vloeroppervlakte beslaat drie voetbalvelden. Het schip is 135 meter lang 19,5 meter breed en 22 meter hoog.

Via een aangegeven looproute kun je als bezoeker een deel van de ark bekijken. De nagemaakte dieren van kunststof geven een beeld van de verhoudingen van de dieren in het schip. Overal hoor je via de luidsprekers dierengeluiden, en in de buurt van het restaurant zijn enkele ruimtes met verschillende soorten echte vogeltjes te bezichtigen.

De nagebouwde Ark is een knap staaltje van doorzettingsvermogen en visie. Het werk van iemand die zijn droom heeft gevolgd en zich helemaal wil inzetten voor God. Huibers heeft daar alles voor overgehad en het heeft hem veel gekost.

De Ark is naast een interessante bezienswaardigheid ook een mooi evangelisatiemiddel. God wil mensen redden en heeft er alles aan gedaan om dat mogelijk te maken. Dat was zo in de dagen van Noach en dat is nog steeds zo. God wil mensen redden, daarom liet Hij de Here Jezus naar deze aarde gaan om het komende oordeel over de zonde af te wenden. De Here Jezus stierf aan een kruis voor onze zonden en heeft daarmee de weg geopend voor ons naar zijn Vader. Door in Hem te geloven worden we gered. Jezus is de 'Ark', het redmiddel, voor ons nu, anno 2012.

Datum: 16 juli 2012
Auteur: Henk-Jan Oudenampsen
Foto: Henk-Jan Oudenampsen
Copyright: Christelijknieuws.nl
Website: http://www.arkvannoach.com

Dit artikel delen:

Meer nieuws: