MENU
Inspiratiedag voor kerken die werken aan duurzaamheid

Inspiratiedag voor kerken die werken aan duurzaamheid

06 nov

Op zaterdag 15 december wordt de eerste landelijke GroeneKerkendag georganiseerd. Een speciale dag voor iedereen die samen met de gemeente aan de slag wil met het thema duurzaamheid.

Het programma van de GroeneKerkendag varieert van bezinning op duurzaamheid & geloof tot workshops over 'communicatie in de kerk', 'zelf energie opwekken' en 'bewust omgaan met geld'. Sprekers tijdens de dag zijn onder andere Martine Vonk (milieudeskundige) en predikant Jos van Oord. Ook is er cabaret van TimZingt en voldoende tijd om kennis en ervaringen uit te wisselen met diverse organisaties en mensen uit andere kerken. De GroeneKerkendag is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in duurzaam leven en graag met zijn of haar gemeente aan de slag wil. Diakenen, predikanten, kosters, enthousiaste kerkgangers, kerkrentmeesters, jeugdleiders, - iedereen is welkom.

De GroeneKerkendag vloeit voort uit de GroeneKerkenactie van Tear en Kerk in Actie. Voor de GroeneKerkendag wordt samengewerkt met de Noach Alliantie. Sinds de lancering in september, meldden zich al 14 gemeenten aan op groenekerken.nl. De website brengt kerken in kaart die werk maken van duurzaamheid. Meedoen is eenvoudig: elke kerk die ieder jaar opnieuw een duurzame stap zet, mag zichzelf een 'Groene Kerk' noemen. "Veertien Groene Kerken is een mooi begin, maar dat kunnen er veel meer worden", zegt Sjoerd van Schooneveld, Projectmanager Duurzaam Leven bij Kerk in Actie. "Op 15 december willen we laten zien hoeveel er mogelijk is voor kerken op het gebied van duurzaamheid. Het onderwerp is enorm actueel en kerken kunnen samen echt een groot verschil maken. Het mes snijdt bovendien aan twee kanten: duurzaam gemeente-zijn is hard nodig voor onze planeet en kerken die de smaak te pakken hebben komen erachter dat er ook geld te besparen valt."

'Steeds meer Nederlandse kerken kiezen voor duurzaamheid. De GroeneKerkenactie brengt die kerken en hun inspanningen in kaart. Om van elkaar te leren en anderen enthousiast te maken', zo opent groenekerken.nl. Tear en Kerk in Actie bieden met de website aan kerken een platform voor informatie en kennisuitwisseling. Binnen enkele muisklikken kan de bezoeker contact leggen met een Groene Kerk in de regio. "De komende tijd zal het aantal Groene Kerken fors gaan toenemen", zegt Thimo den Hartog, campagneleider bij Tear. "Van een aantal weten we dat die beslissing nog even op zich laat wachten. Elke kerk heeft een eigen proces van besluitvorming en dat vraagt soms wat extra geduld. Die eerste veertien kerken zijn er al een tijd mee bezig. Zij en andere koplopers zijn een rijke bron van informatie voor andere kerken tijdens de GroeneKerkendag."

• Datum en tijd: 15 december 2012 van 10.00 tot 16.30 uur.
• De locatie is: Opstandingskerk (PKN), Het Kant 1, 3995 DZ Houten.

Datum: 6 november 2012
Auteur: Thimo den Hartog
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Copyright: Christelijk Nieuws
Website: http://www.groenekerken.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: