MENU
Welkom bij een openbare Chanoeka viering

Welkom bij een openbare Chanoeka viering

08 dec

Het is weer bijna Chanoeka! Van 8 tot en met 15 december worden op diverse data en plaatsen in Nederland in het openbaar Chanoeka kandelaars aangestoken! Steek de Joodse gemeenschap een hart onder de riem en bezoek ook een van deze openbare Chanoekavieringen! Raadpleeg de website chanoeka.info om te zien welke viering het dichtst bij u in de buurt is!

Chabad Utrecht organiseert op de avond van zondag 9 december voor de tweede maal een openbare viering van Chanoeka, het Joodse feest van het licht. De samenkomst vindt plaats op het plein achter het stadhuis, in de Korte Minrebroederstraat. Opperrabbijn B. Jacobs zal het middenlicht van de Chanoekakandelaar aansteken.

Rabbijn Aryeh Leib Heintz: De Chanoekalichten vormen een symbool van religieuze vrijheid voor alle volkeren. Daarom willen we alle inwoners van Utrecht van harte uitnodigen om Chanoeka met ons mee te vieren. Rabbijn Heintz leidt de viering die begint om 17.00 uur en een klein uur zal duren. Daarna hebben we traditionele Chanoeka-lekkernijen dankzij medewerking van restaurant H-Baron in Amsterdam.

Achtergrond van het Chanoekafeest is de bevrijding van Jeruzalem en de herinwijding van de Tempel door de Makkabeen in het jaar 164 vr onze jaartelling. Niet alleen de overwinning van een klein Joods leger was in die tijd een wonder. Ook het feit dat slechts n kannetje olie (normaal gesproken genoeg om een kandelaar n dag te laten branden) het acht dagen uithield, werd algemeen als een wonder beschouwd.

Chanoeka is sindsdien vooral een huiselijk feest, met zang bij het aansteken van de kaarsen, en met spelletjes en toneelstukjes over de Makkabeen. Alle leden van een Joods gezin hebben hun eigen acht-armige Chanoekakandelaar, waarvan elke dag een Chanoekalichtje wordt aangestoken.

Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw wordt de Chanoekakandelaar tijdens het Chanoekafeest in steeds meer plaatsen van de wereld in het openbaar aangestoken, veelal in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de plaatselijke of nationale overheid. Jaarlijks zijn presidenten, premiers en burgemeesters daarbij betrokken en steken een van de Chanoekalichten aan. In Nederland gebeurt dit sinds ruim twintig jaar onder meer in Amsterdam, Haarlem, Den Haag, Amersfoort, Arnhem, Groningen en Maastricht.

Utrecht is de niet de enige stad met een openbare Chanoeka-viering. Hier staan alle vieringen in Nederland op een rij. Van sommige plaatsen is tijd en locatie nog onbekend.

8 december
Arnhem, Grote Markt om 19.00 uur

Zondag, 9 december
Amsterdam, Dam om 17.00 uur
Utrecht, Achter het Stadhuis om 17.00 uur

Maandag 10 december
Den Haag, Stadhuis om 17.30 uur
Maastricht, Apple Park Hotel 19.30 uur
Texel om 16.30 uur (plaats onbekend)
Almere, Stadhuis (tijd onbekend)

Dinsdag 11 december
Amsterdam, Winkelcentrum Gelderlandplein om 17.00 uur
Haarlem, Stadhuis om 18:30
Bourtange op het Marktplein om 16.00 uur
Zutphen, vr de synagoge om 19.00 uur
Rotterdam Schouwburgplein om 18.30 uur
Lelystad, Stadhuis

Woensdag 12 december
Groningen, voor de sjoel 18.30 uur
Leeuwarden, Joods Monument

Donderdag 13 december
Amersfoort, Sjoeltuin om 17.30 uur
Elburg op de Wal bij sjoel
Nijmegen, Grote Markt 18.45 uur

15 december
Middelburg, Stadhuis, uitgaande sjabbat 17.00 uur
Alkmaar 17.30 uur

Datum: 8 december 2012
Foto: Henk-Jan Oudenampsen
Copyright: Christelijk Nieuws
Website: http://www.chanoeka.info

Dit artikel delen:

Gerelateerde artikelen:

17 december 2019 Chanoeka Utrecht geeft het licht door

Meer nieuws: