MENU
Hans Mijnders wint voor zesde keer EigenWijsPrijs

Hans Mijnders wint voor zesde keer EigenWijsPrijs

15 jun

Tijdens een feestelijke bijeenkomst bij boekhandel Koster te Urk zijn de winnaars van de christelijke kinderboekenprijzen 2013 bekendgemaakt. Hilly Delfsma wint met Josephine (Uitgeverij Callenbach) de juryprijs Het Hoogste Woord.

De jury was unaniem en vond Josephine het meest origineel. Geroemd wordt haar aangrijpende manier van schrijven, haar manier waarop ze ontwikkeling geeft aan een verhaal en hoe zij de kunst van het weglaten bezit. Hans Mijnders wint met Geen Keus (Uitgeverij Columbus) de kinderjuryprijs EigenWijsPrijs. Voor Mijnders was het de zesde keer dat hij de EigenWijsPrijs won.

De prijsuitreiking bij boekhandel Koster werd opgeluisterd door een optreden van een Urker shantykoor. Ze brachten een speciaal voor de gelegenheid geschreven Hoogste Woord ballade ten gehore. De uitreiking van de EigenWijsPrijs werd verzorgd door kinderen van groep 6 van de Cornelis Zeemanschool en hun meester Willem Weerstand.

De vakjury Het Hoogste Woord (opgericht in 1996) kiest jaarlijks uit een stapel boeken van deelnemende christelijke uitgeverijen één boek als het beste christelijke boek van het jaar. De winnende auteur Hilly Delfsma ontving € 500,- en een bronzen beeld, vervaardigd door Carol Cairns (www.cairnsArt.nl). Voor Het Hoogste Woord 2013 waren genomineerd: Hilly Delfsma met Josephine (Callenbach), Judith Janssen met Storm (Mozaïek) en Ineke Krajo met Kate (Mozaïek). De jury van Het hoogste Woord bestaat uit: Marieke Bijl (docent NE/Jeugdliteratuur PABO GH), Annette van der Plas (recensent RD/ND), Silvester van der Pol (recensent/columnist), Annemarie Prins (voorzitter jury, Werkgroep Christelijke Kinderboeken, redactie website christelijkekinderboeken.nl) en Caroline van Vulpen (Pabo/Master SEN met eindonderzoek Leescultuur).

De EigenWijsPrijs is de christelijke kinderjury. Uit de EigenWijsPrijsLijst kiezen kinderen één boek dat zij het beste, leukste, spannendste, ontroerendste en mooiste boek vinden. De winnende auteur Hans Mijnders ontving een geldbedrag van € 350,- en een originele foto van fotograaf Gertjan Koelmans, gebaseerd op het thema Hé, doe je mee? van de Christelijke Kinderboekenmaand 2013. De drie boeken die in 2013 op basis van het aantal stemmen waren genomineerd: Geen keus van Hans Mijnders (Columbus), Dolfi, Wolfi en de grotbewoners van J.F. van der Poel (De Groot Goudriaan) en Verdwijning in Barcelona van Bert Wiersema (Columbus).

De christelijke kinderboekenprijzen zijn een initiatief van de Werkgroep Christelijke Kinderboeken van de Brancheorganisatie voor het Christelijke Boeken- en Muziekvak (BCB), die zich sinds 1995 inzet voor meer kwaliteit in en belangstelling voor christelijke kinderboeken.

Datum: 15 juni 2013
Auteur: Nelleke Weeda-de Jong
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Copyright: christelijknieuws.nl
Website: http://www.christelijkekinderboeken.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: