Jubileumboek 100 jaar Ark Mission: Papieren evangelisten

Van wandteksten, bijbelkiosken op het strand en een auto met ingebouwde preekstoel, tot de nieuwe app Bible-Fit. Al honderd jaar zoekt het jubilerende Ark Mission naar nieuwe manieren van evangelieverspreiding, zo blijkt uit Papieren Evangelisten van Katinka Fikse-Omon.

Het jubileumboek is dit weekend gepresenteerd tijdens de Ark Mission Inspiratiedag. Naast de turbulente familiegeschiedenis van de oprichters – de broers Marinus en Hendrik Heule – biedt het boek een unieke kijk op een eeuw evangelisatiewerk in Nederland én daarbuiten.

Het eerste exemplaar van Papieren Evangelisten is tijdens de Inspiratiedag aangeboden aan Ds. Gerrit de Fijter, voorzitter van de stuurgroep Nationale Synode. De Fijter waardeert dat Ark Mission, waar nodig of wenselijk, actief zoekt naar mogelijkheden voor samenwerking met diverse kerken en christelijke organisaties. “Het is belangrijk dat wij christenen één zijn,” vindt De Fijter. “Na alle verdeeldheid die er tussen kerken is geweest, is het belangrijk dat we samen optrekken om Gods boodschap met mensen te delen. Dat is ook wat wij met de Nationale Synode willen doen.”

In 1913 richt de vermogende vastgoedhandelaar Marinus Heule de Vereeniging tot Verspreiding der Heilige Schrift (VVHS) op. Hij geeft evangelisatiematerialen uit zoals traktaatjes, dagblokkalenders, beloningsplaatjes voor zondagsscholen en kleurrijk gekalligrafeerde wandteksten. Zijn broer Hendrik stapt na een conflict uit het bestuur. Hij start in 1933 zijn eigen Bijbel Kiosk Vereniging (BKV) om op het strand te gaan evangeliseren. Pas in 1987 komt het levenswerk van de broers weer samen: de VVHS en BKV fuseren. In 2008 gaat de organisatie verder als Ark Mission, met een van de bekendste christelijke uitgeverijen Ark Media (voorheen Ark Boeken) en boekhandel IZB-Ark.

In Papieren Evangelisten wordt ook vooruitgeblikt, o.a. door directeur Mark de Boer van Agapè en projectmedewerker Missionair Werk Nynke Dijkstra van de PKN. Hoe bereik je mensen met het Woord van God in een tijd van ontkerkelijking en digitalisering?

Katinka Fikse-Omon is als promovenda verbonden aan het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme (1800-heden) aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Zij werkt nu aan een vervolgonderzoek naar de VVHS en de BKV, waarbij de invloed van religieuze organisaties uit de Angelsaksische wereld op Nederlandse evangelisatie-initiatieven in de twintigste eeuw centraal staat.

© Henk-Jan Oudenampsen
30-09-2013
Evangelisatie
https://www.arkmission.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies