MENU
Bekendmaking nominaties EigenWijsPrijs 2014

Bekendmaking nominaties EigenWijsPrijs 2014

28 nov

De Werkgroep Christelijke Kinderboeken (WCK) heeft in samenwerking met een klankbordgroep basisonderwijs acht boeken genomineerd voor de EigenWijsPrijs 2014.

Voor de groepen 4 en 5 zijn dit de boeken Gekakel op de boerderij (Marian Schalk, Den Hertog), Rosa’s cupcakes (Ingrid Medema, De Banier), SuperJoris en de bal die de hik had (Bram Kasse, Den Hertog) en Dwarrelletters (Simone Foekens, Den Hertog). Voor de groepen 7 en 8 zijn dit de boeken De gouden speld (Martine Jonker, Vuurbaak), De toekan en de campingkok (Peter van Dijk, Vuurbaak), Vriendschap op het menu (J. van Helden, Columbus) en Vuur over de stad (Els Florijn, Den Hertog). De bekendmaking en uitreiking van de EigenWijsPrijs en juryprijs Het Hoogste Woord vinden in juni plaats op een nog nader te bepalen datum en locatie.

De EigenWijsPrijs kent met ingang van 2014 een nieuwe opzet. Deze is tot stand gekomen na gesprekken met een klankbordgroep basisonderwijs die onder andere aangaf dat de periode waarin de EigenWijsPrijs loopt te lang is, dat het proces te omslachtig is en dat de prijs een te eenzijdig aanbod aan boeken biedt. In de nieuwe opzet is de stemperiode korter en is er een korte lijst met vooraf geselecteerde boeken. Deze boeken ‘gaan ergens over’, bijvoorbeeld over een bepaalde thematiek, zodat leerkrachten er inhoudelijk in de lesstof wat mee kunnen. Een ‘zoveelste’ boek van een serie zit er niet tussen, omdat de ervaring leert dat kinderen die toch wel lezen.

De EigenWijsPrijs wordt binnenkort als schoolproject aangeboden in de vorm van een pakket met de genomineerde titels, een lesbrief met lessuggesties en samenvattingen per boek, promotiemateriaal en stemmateriaal en een uitleg van de prijs en de stemperiode. Het project loopt van 24 februari tot eind maart. De scholen starten na de voorjaarsvakantie en werken twee weken met het pakket. Onder de inzendingen van de scholen wordt een auteursbezoek van de winnende auteur verloot. Het komende jaar wordt gezien als proefperiode om te kijken of de nieuwe opzet basisscholen enthousiasmeert.

De christelijke kinderboekenprijzen zijn een initiatief van de Werkgroep Christelijke Kinderboeken van de Brancheorganisatie voor het Christelijke Boeken- en Muziekvak (BCB), die zich sinds 1995 inzet voor meer kwaliteit in en belangstelling voor christelijke kinderboeken.

Datum: 28 november 2013
Auteur: BCB
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Copyright: christelijknieuws.nl
Website: http://www.christelijkekinderboeken.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: