Jos de Kock pleit voor meer onderzoek naast ervaringskennis

Tijdens de studiedag ‘Re-search & Re-act’ op vrijdag 28 maart a.s. zal godsdienstpedagoog Jos de Kock (Protestantse Theologische Universiteit*) pleiten voor meer en structureel (academisch) onderzoek naar het brede thema van kinderen, jongeren, geloof en kerk.

“Er is heel veel ervaringskennis en die is zonder meer van belang. Maar meer systematisch inzicht in de geloofsontwikkeling en -opvoeding van kinderen en jongeren is ook nodig”, aldus Kock. “Dat kan van praktisch nut zijn voor ouders, vrijwilligers en professionals in de kerk. Ik denk dat er nog ontzettend veel valt te ontdekken.”

Tijdens de plenaire opening geeft Jos de Kock (PThU) zijn reflectie op de stand van zaken binnen onderzoeksland op het thema kinderen-jongeren-geloof-kerk. Opvallend noemt hij bijvoorbeeld het nieuwe in onderzoek op gebied van geloofsopvoeding. “Het belang van de geloofsopvoeding in het gezin neemt alleen maar toe waar in het algemeen de binding met de kerk als instituut afneemt. Hoe kunnen ouders en kerken op nieuwe manieren gestalte geven aan een leergemeenschap voor een nieuwe generatie?”

EA-EZA, de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) en JOP organiseren in samenwerking met De Wittenberg, HGJB en de PThU de studiedag Re-Search & Re-Act over de toepasbaarheid van onderzoeken op het gebied van jeugd, kerk en geloof. Hiermee willen zij iedereen die hierin geïnteresseerd is bijpraten over recente onderzoeken en samen kijken naar de vertaalslag voor de dagelijkse praktijk. De studiedag vindt plaats in Ede en duurt van 14.30 uur tot 20.00 uur.

Onderzoekers

Tijdens de studiedag zullen acht onderzoekers in tien minuten hun onderzoek presenteren.

• Monique van Dijk – Groeneboer (Tilburg University, faculteit Katholieke theologie) – ‘Kerk uit zicht? Jongeren inspireren!… religie en jongeren anno 2013’

• Dorothee Berensen (PThU – CCC) – Toegewijd aan twintigers

• Johan ter Beek (CHE) – Een onderzoek naar gamification in geloofsleren

• Esther van Maanen (CHE) – Ze geloven het wel, over hoe helpen we 18+ geloven

• Wielie Elhorst (PThU- OJKC) – De participatie van ouders in catechese

• Harmen van Wijnen (PThU – OJKC en CHE) – Christelijke small groups voor jongeren

• Danielle van de Koot – Dees (PThU – OJKC) – Prille geloofsopvoeding, een kwalitatief onderzoek naar de rol van geloven in jonge protestants-christelijke gezinnen in Amsterdam

• Hetty Pullen – Muis (Praktijkcentrum, TU, GH) – Catechese, adviezen voor de werkrelatie tussen kerkenraad en catecheten

Drie afgestudeerde CHE-GPW studenten (Oscar Overmars, Dorina de Groot, Wietske-Anne de Haan) zullen kort laten zien hoe onderzoek kan leiden tot een praktische toepassing voor de kerk/gemeente.

De studiedag kost €40,- euro p.p., inclusief koffie/thee en een eenvoudige warme maaltijd. EA-EZA deelnemers betalen €27,50, CHE/Wittenberg/PThU-studenten betalen €12,50. Opgeven via www.ea.nl/research. De studiedag vindt plaats op de CHE, Zandlaan 29a Ede (gebouw zuid, tegenover de CHE)

Dr. A. (Jos) de Kock is godsdienstpedagoog en als universitair docent verbonden aan de Protestantse Theologische Universiteit. Hij is onderzoeker bij het Onderzoekscentrum voor Jeugd, Kerk en Cultuur en hoofdredacteur van Journal of Youth & Theology.

Jantine Smits
Twitter Jos de Kock
21-03-2014
Jongeren
https://www.ea.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies