177 slaven bevrijd uit steenfabriek in India

177 slaven zijn door het reddingswerk van International Justice Mission en partnerorganisaties bevrijd uit slavernij in een steenfabriek in , mede dankzij het werk van IJM, bevrijd uit slavernij in een steenfabriek in India. De situatie van de slaven was onmenselijk.

Ook al was het de eerste keer dat IJM in deze regio in India (Telengana ) werkte, reageerde de plaatselijke autoriteiten adequaat en namen zij van al de bevrijde slaven verklaringen op die kunnen worden gebruikt in de rechtszaak tegen de eigenaar van de steenfabriek.

Een van de bevrijde slaven zij bij zijn bevrijding: “Vandaag geloof ik dat er een levende God is. In verschillende vormen en in verschillende mensen.”

Een geheim telefoontje leidt tot bevrijding slaven.

Een paar slaven in de fabriek hadden van een undercovermedewerker van IJM in het geheim een mobiele telefoon gekregen. Samen met andere organisaties sprak IJM met de slaven af om bewijsmateriaal te verzamelen dat zij echt als slaven werden vastgehouden.

De situatie in de steenfabriek was verschrikkelijk. De slaven waren uitgehongerd en uitgeput. Ze werden gedwongen 20 uur per dag te werken. Hun drinkwater was zo smerig dat ze er niet eens mee konden afwassen. Een van de vrouwen die enkele maanden zwanger was, werd verboden een ziekenhuis te bezoeken.

Andere vrouwen vertelden dat zij 24 uur per dag bekeken warden, ook wanneer zij zich probeerden te wassen of naar het toilet gingen. Wanneer zij hierover klaagden, werden zij in elkaar geslagen. Kinderen van 3 jaar jong moesten bij het werk helpen, door in de brandende zon stenen om te draaien om te laten drogen.

IJM’s team in Delhi vloog naar Telengana en werkte samen met partnerorganisatie Jan Jagriti Kendra (JJK) en Aide et Action om het bewijsmateriaal te overhandigen aan lokale autoriteiten. Omdat wij nog niet eerder met deze ambtenaren hadden gewerkt, wist het team niet zeker hoe de autoriteiten zouden reageren.

Wanhopig om vrijlating

Toen het team aankwam bij de fabriek, smeekten de mannen en vrouwen om mee te worden genomen. Sommige huilden wanhopig, anderen vielen op hun knieën en smeekten om bevrijding.

“De hitte in de fabriek was verstikkend. De temperatuur was meer dan 40 graden. En dit was nog niet eens dichtbij de ovens waarin de stenen werden gebakken. We waren allemaal geschokt over hoe uitgehongerd en zwak de slachtoffers waren,” aldus IJM’s Anu George Canjanathoppil.

De ambtenaren leidde de 46 families uit de fabriek om hun verhalen op te tekenen. Dit proces kan bij de grote van deze groep enkele dagen in beslag nemen. Maar de ambtenaren werden efficiënt en tot laat in de nacht, terwijl ze iedereen met waardigheid en respect behandelden.

IJM en de partnerorganisaties hielpen de autoriteiten maaltijden voor te bereiden voor de families. Ook werd er voor een veilig onderkomen gezorgd waar de families konden overnachten. De zwangere vrouw en iedereen die medische hulp nodig had, werden verzorgd, inclusief een man die in elkaar stortte door uitdroging en uitputting.

IJM complimenteert snelle actie ambtenaren

De volgende dag reikte de ambtenaren 150 zogenoemde vrijheidscertificaten uit. Deze officiële documenten bewijzen dan de bevrijde slaaf nu echt vrij zijn. Ajoy Varghese, directeur van IJM’s veldkantoor in Delhi, complimenteerde de lokale autoriteiten en iedereen die meewerkte bij de bevrijding en nazorg van de slachtoffers. “Deze operatie was een perfect voorbeeld van een snelle actie van de Indiase autoriteiten zodra zij bewijsmateriaal overhandigd hadden gekregen dat er hele gezinnen als slaaf werden vastgehouden.”

International Justice Mission

International Justice Mission Nederland (IJM Nederland) is een internationale mensenrechtenorganisatie met een unieke individuele benadering, die samen met (lokale) advocaten, onderzoekers en nazorg professionals, gerechtigheid zoekt voor de slachtoffers van slavernij, seksuele uitbuiting en andere vormen van gewelddadige onderdrukking. In 2009 opende IJM een Nederlands kantoor in Den Haag.

Henk Jan Kamsteeg
IJM NL
07-06-2014
Buitenland
https://www.ijmnl.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies