MENU
Helixprijs 2014 voor missionaire pionier Martijn Vellekoop

Helixprijs 2014 voor missionaire pionier Martijn Vellekoop

10 jun

EA-EZA kent de Helixprijs in 2014 toe aan Martijn Vellekoop. Vellekoop staat symbool voor een jonge generatie pioniers op het gebied van nieuwe vormen van (missionair) kerkzijn. Vellekoop, zelf pionier, was onder meer betrokken bij Momentz, een initiatief in het Westland, gericht op mensen zonder kerkelijke achtergrond.

Inmiddels zit hij in het kernteam van het Westland-netwerk waar zo’n honderd jonge mensen bij betrokken zijn. Verder is hij onder andere (mede)auteur van het boek Ploeteren & Pionieren en deed hij universitair onderzoek naar gemeentestichting en contextualisatie in Nederland (2008). Sinds april 2013 is Martijn Vellekoop (32) coördinator pioniersplekken bij de afdeling Missionair Werk & Kerkgroei van de Protestantse Kerk in Nederland.

Missionair Werk & Kerkgroei stimuleert missionaire, experimentele vormen van kerkzijn, gericht op mensen die niets (meer) met de kerk hebben. Vellekoop is voorzitter van het landelijke projectteam dat als doel heeft dat er in de komende jaren honderd pioniersplekken ontstaan. Vellekoop: “We doen dat in verbinding met lokale gemeentes, zo’n initiatief gaat van start als een plaatselijke gemeente de pioniersplannen ondersteunt.”
Naast begeleiding van lokale gemeentes en pioniersteams is hij projectleider voor internetkerk MijnKerk.nl, een van de nieuwste pioniersplekken. De site is bedoeld voor mensen die wel iets met geloof hebben, maar niet snel een kerk zullen bezoeken.

EA-EZA reikt de prijs jaarlijks uit om bemoedigende initiatieven op het gebied van missionaire gemeenteopbouw voor het voetlicht te brengen. Jan Wessels, directeur EA-EZA: “In een situatie waarin we steeds meer beseffen dat Nederland zendingsgebied is geworden, is het fantastisch om te zien hoe een nieuwe generatie missionaire pioniers ons daar oog voor laat krijgen. Petrus zei het al: jongeren zullen visioenen zien … (Hand. 2:17). Martijn is daarvan voor mij een inspirerend voorbeeld. In jonge leiders zoals hij zie ik dat God trouw is en niet loslaat wat Hij begonnen is!”

Martijn Vellekoop zal de prijs tijdens het EA-EZA congres op 20 juni in ontvangst nemen. Hoofdspreker op het congres is Dr. Bas Plaisier, voormalig secretaris van de PKN. Plaisier kwam onlangs terug uit Hongkong waar hij werkte als professor Missiologie. We kunnen ons verwonderen over de groei van de kerk in China en het werk van de Geest aan de andere kant van de wereld. Maar we kunnen juist ook veel leren van deze relatief jonge kerk die tegen de stroom in is gegroeid, met alle uitdagingen en lessen die daarmee gepaard gaan.
Tijdens het congres staan we ook stil bij het 25-jarig ambtsjubileum van Jan Wessels.

Datum: 10 juni 2014
Foto: EA-EZA
Copyright: christelijknieuws.nl
Website: http://www.ea.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: