MENU
Willemijn de Weerd wint juryprijs Het Hoogste Woord 2014

Willemijn de Weerd wint juryprijs Het Hoogste Woord 2014

20 jun

Tijdens een feestelijke bijeenkomst bij christelijke boekhandel De Rank te Kampen werd vrijdagavond 20 juni bekend dat Willemijn de Weerd met het boek Ik stuur je de zon (Uitgeverij Ark Media) winnaar is geworden van de juryprijs Het Hoogste Woord 2014.

De jury was unaniem en roemt De Weerd 'omdat ze een zwaar onderwerp op een lichte en luchtige manier voor kinderen weet te brengen en om te vormen tot een speels en sprankelend geheel.' De jury roemt ook de rol van illustrator Esther Leeuwrik: 'De debuterende illustrator heeft met haar pentekeningen de sfeer goed aangevoeld. De combinatie tekst en illustraties is perfect en in balans. Het boek is f.' Tijdens dezelfde bijeenkomst bij De Rank is de EigenWijsPrijs 2014 uitgereikt aan Els Florijn voor haar boek Vuur over de stad (Uitgeverij Den Hertog).

De Koningin Emmaschool
De uitreiking van de EigenWijsPrijs werd verzorgd door twee leerlingen van de Koningin Emmaschool te Kampen onder leiding van hun juf Willi Post. De Koningin Emmaschool was een van de deelnemende scholen aan een nieuw succesvol EigenWijsPrijs pilotproject dat rond de voorjaarsvakantie werd georganiseerd. Speciale aandacht was er tijdens de uitreiking voor fotograaf Gertjan Koelmans uit Kloetinge, die de afgelopen vijftien jaren het fotokunstwerk van de EigenWijsPrijs verzorgde. Tussen de twee uitreikingen nam Kamper Ridder Dolphus het gezelschap mee naar de Bovenkerk om te vertellen over Kampen als boekenstad, bakermat voor schrijvers, illustratoren en vormgevers.

Het Hoogste Woord
De vakjury Het Hoogste Woord (opgericht in 1996) kiest jaarlijks uit een stapel boeken van deelnemende christelijke uitgeverijen n boek als het beste christelijke kinderboek van het jaar. De winnaar van Het Hoogste Woord ontvangt 500,- en een kunstwerk. Speciaal voor Het Hoogste Woord ontwierp kunstenares Henny van Hartingsveldt (jaren woonachtig geweest in Kampen) een keramieken beeld. Voor Het Hoogste Woord 2014 waren genomineerd: Ineke Kraijo met Rose (Mozaiek), Corien Oranje met Love you, miss you (Columbus), Willemijn de Weerd & Esther Leeuwrik met ik stuur je de zon (Ark Media) en Arjan Wilschut met Amyra (Callenbach). De jury van Het hoogste Woord bestaat uit: Marieke Bijl (docent NE/Jeugdliteratuur PABO GH), Annette van der Plas (recensent ND/RD), Silvester van der Pol (recensent/columnist), Annemarie Prins (voorzitter jury, Werkgroep Christelijke Kinderboeken, redactie website christelijkekinderboeken.nl) en Caroline van Vulpen (docent basisonderwijs/Master SEN - Leescultuur).

EigenWijsPrijs
De EigenWijsPrijs is de christelijke kinderjury. De EigenWijsPrijs was voorheen gebaseerd op individuele stemmen van kinderen. In 2014 is De EigenWijsPrijs een leesproject voor de basisscholen geworden. Kinderen uit de groepen 5-6 en 7-8 lezen en werken elk over vier boeken en stemmen daaruit het boek dat zij het best, leukst, spannendst, ontroerendst en mooist vinden. Aan de pilot van 2014 deden maar liefst 59 scholen en 173 klassen mee. De winnende auteur Els Florijn ontvangt een geldbedrag van 350,- en een originele foto van fotograaf Gertjan Koelmans, gebaseerd op het thema in de wolken van de Christelijke Kinderboekenmaand 2014.

Werkgroep
De christelijke kinderboekenprijzen zijn een initiatief van de Werkgroep Christelijke Kinderboeken van de Brancheorganisatie voor het Christelijke Boeken- en Muziekvak (BCB), die zich sinds 1995 inzet voor meer kwaliteit in en belangstelling voor christelijke kinderboeken.

Datum: 20 juni 2014
Auteur: Annemarie Prins
Foto: BCB
Copyright: christelijknieuws.nl
Website: http://www.christelijkekinderboeken.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: