MENU
Actie Nijkleaster voor verbouw kerk levert 80000 euro op

Actie Nijkleaster voor verbouw kerk levert 80000 euro op

03 jul

Stichting Nijkleaster heeft tijdens een grote actie voor de verbouw van de kerk bijna 80.000 euro opgehaald. Daarmee is er genoeg geld binnen om de voorkerk van de Radboudkerk in Jorwert te verbouwen. 'Een geweldig resultaat, waar we ongelooflijk dankbaar voor zijn', zegt Nijkleaster-voorzitter Henk Kroes.

In maart startte Nijkleaster een grote actie om de Radboudtsjerke in Jorwert te verbouwen. De belangstelling voor de activiteiten van het nieuwe protestantse klooster-in-wording is zo groot dat er meer ruimte in de kerk gemaakt moet worden. Daarvoor wordt in de monumentale voorkerk van Jorwert een tweede verdieping (De Ferdjipping) aangebracht.

Nijkleaster heeft nu de Voorkerk van de Radboudtsjerke in gebruik. Die ruimte is te klein. Daarom wordt een tweede verdieping aangebracht, waardoor er een ruime extra kamer beschikbaar komt, die voor verschillende activiteiten gebruikt kan worden door Nijkleaster én door de bewoners van Jorwert.

De totale verbouwing van de Radboudtsjerke kost ruim 156.000 euro. Dankzij de opbrengst van de actie, bijdragen van vermogensfondsen en een subsidie van de provincie Fryslân en het Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling, kan de verbouwing beginnen. Ook de eigenaar van het gebouw, de Stichting Alde Fryske Tsjerken, draagt financieel bij.Nijkleaster vroeg de achterban om 1.000 euro te doneren voor de verbouw. Meer dan zeventig mensen hebben dat bedrag toegezegd; anderen gaven een ander bedrag. Mensen die 1.000 euro of meer gaven krijgen als dank eind september een bijzondere bijeenkomst in de kerk. Als attentie voor hun gift krijgen ze een ingelijste foto van Han Reeder, die een foto maakte van een statenbijbel in de kerk van Jorwert. 'Het is overweldigend hoezeer mensen betrokken zijn bij Nijkleaster’, vertelt Kroes. 'Ons initiatief voorziet duidelijk in een behoefte. Veel mensen zien de noodzaak van Nijkleaster in, en willen daar ook financieel aan bijdragen.’

De verbouwing is vorige week begonnen en is medio september klaar. De actie wordt doorgezet tot 29 september, de datum van de bijzondere bijeenkomst. Er is nog geld nodig voor de inrichting, vertelt Kroes. ‚Met het geld dat nu binnen is, kunnen we verbouwen. Dat is geweldig. Maar we hebben ook nog geld nodig voor de inrichting met tafels, stoelen en kasten, maar ook met bijzondere kunst die ons wordt aangeboden. We hopen nog steeds 100 mensen bereid te vinden om 1.000 euro in de kerk te investeren.’

Nijkleaster streeft naar een protestants klooster in Friesland. Uitvalsbasis voor de activiteiten is de Radboudkerk in Jorwert. Nijkleaster wordt geleid door ds. Hinne Wagenaar en zijn vrouw Sietske Visser. Nijkleaster is een pioniersplek van de Protestantse Kerk in Nederland.

Datum: 3 juli 2014
Auteur: Gerko Last
Foto: Stichting Nijkleaster
Copyright: christelijknieuws.nl
Website: http://www.nijkleaster.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: