Wereld in ademnood snakt naar eenheid kerk

In kerkgebouw De Inham in Hoogland is het jubileumsymposium gehouden ter gelegenheid van het jubileum van Martien Timmer als directeur van 3xM. Naast Timmer spraken ook Peter Sleebos en Arjan Plaisier. De belangrijkste conclusie van deze middag: ‘De wereld is in ademnood en die tijd roept ons als kerken toe een te zijn. Om te werken aan meer eenheid, is het kruis van Christus onze enige houvast.’

Het goedbezochte symposium in Hoogland werd in goede banen geleidt door Elsbeth Gruteke. Daarnaast zorgden Marcel en Lydia Zimmer voor een muzikale bijdrage deze middag.

Jezus’ gebed

Martien Timmer heeft in 25 jaar 3xM veel gezien van hoe God werkt. “God maakt zelf de weg vrij voor het samenbrengen van christenen. We moeten het niet zelf willen doen. Dat heb ik in die jaren iedere keer weer ervaren. Dat betekent dat we elkaar ruimte gunnen, maar tegelijk één zijn in Christus. We moeten niet één worden, we zijn het al in Hem. Het moment waarop Christus om eenheid bidt, net voor Hij gekruist wordt, laat het belang van een zijn enorm duidelijk zien.” Timmer vroeg zich af of de tijd niet is aangebroken dat Nederlandse kerken nadenken hoe zij zich kunnen profileren via televisie.

Ademnood

“We moeten als kerken weer terug naar ons apostolisch karakter, dan kunnen we werken aan eenheid”, zo betoogde Arjan Plaisier, scriba van de Generale Synode binnen de Protestantse Kerk in Nederland. “We hebben als kerken in Europa de luxe gehad om maar te scheiden en te scheuren in de afgelopen 500 jaar. De kerk is de uitstraling van Jezus op aarde. God verschijnt niet als een leer of wet, maar als leven. In de dood en de opstanding van Christus ligt het wezen van de kerk. Een kerk die zich nu niet bekeerd tot haar Heer en zoekt naar eenheid, die faalt hopeloos in de roep van een wereld in ademnood.”

Blauwdruk voor eenheid

Peter Sleebos was als algemeen voorzitter van de Verenigde Pinkster- en Evangelie gemeenten ook één van de sprekers: “Een blauwdruk voor eenheid is de relatie van Jezus met Zijn Vader. Jezus sprak en spreekt met Zijn Vader vanuit een bijzondere relatie, wat meteen aangeeft waar het om draait. We moeten streven naar die bovennatuurlijke eenheid, zoals de Vader, de Zoon en de Geest één zijn. Dan zijn we een afspiegeling van het gezin van God, met inspiratie uit Zijn Vaderhart.”

Prijs eenheid

Tijdens de forumdiscussie kwam de vraag ‘Wat mag eenheid kosten?’ op tafel. De sprekers waren eensluidend: “Als God je de liefde geeft om eenheid te zoeken, geeft Hij ook ruimte om offers te brengen. Dat wil niet zeggen dat alles van jezelf er tussenuit hoeft. Je moet door de schoonheid van je eigen traditie heen zien op de eenheid in Christus.”

Over 3xM

3xM zendt evangeliserende tv-programma’s uit in meer dan 15 landen waar het evangelie niet of nauwelijks doordringt. De programma’s van 3xM gaan over sociale noden in de plaatselijke samenleving, zoals drugsverslaving (Indonesië), corruptie (Bangladesh), hiv/aids en micro-business voor jongeren (West-Afrika). In de programma’s worden verhalen verteld van slachtoffers en daders en wordt een christelijk alternatief geboden.

Korstiaan van Vliet
3xM
03-10-2014
Media
https://www.3xm.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies