MENU
Oranje Fonds: Ruim miljoen Nederlanders willen maatje

Oranje Fonds: Ruim miljoen Nederlanders willen maatje

12 nov

Utrecht - Vandaag start het Oranje Fonds de nieuwe campagne Maatjes Gezocht. Koning Willem-Alexander, beschermheer van het Fonds, gaf samen met drie maatjes het startsein in Museum Catharijneconvent. Met de campagne werft het Fonds nieuwe vrijwilligers die als maatje, mentor of coach veel voor iemand kunnen betekenen.

Uit onderzoek* blijkt dat 8 procent van de Nederlanders ouder dan 15 jaar, ruim 1 miljoen mensen, een maatje zou willen hebben. 1 op de 5 Nederlanders zou best een maatje voor iemand willen zijn. Het Oranje Fonds voert nu campagne om hen samen te brengen.

Een kwart van alle Nederlanders is maatje of is dat ooit geweest. De helft doet dat via een organisatie en de andere helft op andere wijze. Maar liefst 1 op de 4 Nederlanders heeft zelf een persoonlijke mentor, coach of maatje of heeft die gehad. Vaak is dat via school of het werk, maar ook vrijwilligers en mensen uit de persoonlijke omgeving hebben die rol. 38 procent van de Nederlanders vindt dat iedereen wel een maatje zou kunnen gebruiken.

Vrijwilligers kunnen op veel manieren een maatje, mentor of coach zijn voor allerlei verschillende groepen mensen. Nederlanders vinden dat veel groepen in de samenleving een maatje verdienen. Zelf zijn ze het meest geïnteresseerd om maatje te worden van eenzame ouderen (50%), kinderen die thuis aandacht te kort komen (49%) of mensen met een lichamelijke beperking (39%).

Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds, voegt daar aan toe: “Er zijn ontzettend veel verschillende soorten maatjesinitiatieven. Die diversiteit maakt dat er altijd iets is dat past bij de persoonlijke kwaliteiten en voorkeuren van een vrijwilliger. Het onderzoek vertelt ons bijvoorbeeld dat 50-plussers en vrouwen eerder een maatje willen zijn voor eenzame ouderen dan mannen en jongeren. En jongeren en hoger opgeleiden zeggen vaker een maatje te willen zijn voor ex-gedetineerden en jonge groepen die het moeilijk hebben. Geïnteresseerden kunnen op www.ikwordmaatje.nl zoeken naar een project dat bij hen past. ”

Het Oranje Fonds zet zich sinds 2006 extra in voor de vele maatjes-, mentor- en coachprojecten in het land. Door een extra bijdrage uit het Postcode Loterij Vrijwilligers Fonds kan het Oranje Fonds de komende drie jaar opnieuw campagne voeren. Jaarlijks ondersteunt het Oranje Fonds ruim 7.000 sociale initiatieven met geld, kennis en contacten. Hierdoor ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plaats in de maatschappij. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn al sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.

* Onderzoek uitgevoerd door Ipsos in opdracht van het Oranje Fonds onder 1012 Nederlanders van 15 jaar en ouder.

Datum: 12 november 2014
Auteur: Oranje Fonds
Foto: © Toff Fotografie voor christelijknieuws.nl
Copyright: christelijknieuws.nl
Website: http://www.oranjefonds.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: