MENU
EO Metterdaad start Hulpactie voor slachtoffers Oekra´ne

EO Metterdaad start Hulpactie voor slachtoffers Oekra´ne

11 feb

De oorlog in de Oekra´ne woekert al bijna een jaar. De cijfers liegen er niet om: inmiddels zijn er ruim 4.000 burgerslachtoffers, 10.000 gewonden en meer dan een miljoen vluchtelingen. Een onderbelichte humanitaire ramp. EO Metterdaad start daarom een hulpverleningsactie voor de oorlogsslachtoffers. Presentator en EO-directeur Arjan Lock reisde naar 'West-Oekra´ne' om verslag te doen van de schrijnende situatie waarin de Oekra´ners verkeren.

Toen de MH17 afgelopen zomer met 298 passagiers neerstortte, kwam de oorlog in Oekra´ne heel dichtbij. We leefden intens mee met de nabestaanden. Terwijl velen van ons de draad na deze verschrikkelijke ramp weer hebben opgepakt, duurt de oorlog daar nog steeds voort. Lock: "Oekra´ne is een land in oorlog. Jonge moeders met hun kinderen, ouderen met alleen een plastic tasje met wat spullen die het oorlogsgebied ontvluchten. Ik zag ze binnenkomen op het station van Charkov, alles achterlatend. Vluchteling in je eigen land, opeens ben je dan afhankelijk van wat anderen voor je willen doen. Een kopje soep, een warme maaltijd, een dak boven je hoofd om de kou te ontvluchten. Deze mensen hebben hulp nodig, want alleen redden ze het niet. Door hen te helpen, laten we zien dat ze er niet alleen voor staan."

Inzamelingsactie
De noodhulp via EO Metterdaad is gericht op de allerarmsten en minder mobiele mensen (zoals ouderen en gehandicapten) die geen mogelijkheden hadden om te vluchten. Een netwerk van kerken zorgt ervoor dat geld en goederen het bezette gebied in 'gesmokkeld' worden en op de juiste plek terechtkomen. Daarnaast is er praktische hulp voor de opvang van vluchtelingen in West-Oekra´ne, zoals: onderdak, voedsel en medische zorg. De bewoners uit West-Oekra´ne zijn ook getroffen: door de oorlog zijn de voedselprijzen twee keer zo hoog en zijn de pensioenen en uitkeringen gekort. Aan hen worden warme maaltijden aangeboden.

Uitzending
Het verslag van Arjan is vanaf 12 februari vier weken lang te zien op donderdag om 17.20 uur in Geloof en een Hoop Liefde en op zondag om 10.00 uur in Metterdaad op NPO 2.

Steun Metterdaad
EO Metterdaad
NL 88 INGB 0000 300300
O.v.v. Oekra´ne

Datum: 11 februari 2015
Auteur: Evangelische Omroep
Foto: Evangelische Omroep
Website: http://www.metterdaad.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: