MENU
Actuele ontwikkelingen in Israël en het Midden-Oosten

Actuele ontwikkelingen in Israël en het Midden-Oosten

14 feb

Het heeft 2700 jaar geduurd voordat leden van de stam van Manasse weer in Jeruzalem konden zijn. In 722 voor Christus werden ze door de Assyriërs weggevoerd uit Israel. Eeuwenlang verbleven ze in India, totdat eind 2013 ‘Operatie Manassa’ werd gelanceerd.

Plannen werden gemaakt om deze Indiase Joden terug te brengen in Israel. Ongeveer 3000 van hen wonen inmiddels in Israel. Een aantal van hen bezocht onlangs de Klaagmuur. Er wonen er nog ongeveer 7000 in India, die ook heel graag naar Israel zouden komen. Dit is een heel bijzondere ontwikkeling. Uit de hele wereld brengt God Zijn volk thuis.

‘Israel is de schuld van alle problemen van de Palestijnen'
Telkens weer duiken er vooraanstaande figuren uit de christelijke wereld op die menen een frontale aanval op Israel in te moeten zetten. Deze keer is dat Steve Haas, vicepresident van World Vision USA. Voor de Lausanne Beweging schreef hij het artikel ‘All of Me: Engaging the World of Poverty and Injustice’. Daarin stelt hij dat Israel schuldig is aan alle problemen van de Palestijnen. Zelfs de benarde situatie van de Palestijnse christenen in de Palestijnse gebieden zou aan Israel te wijten zijn.

Haas vergelijkt christelijke zionisten – christenen die in navolging van de Bijbel Israel en het Joodse volk lief hebben – met Spaanse inquisiteurs, kruisvaarders en aanhangers van de Apartheid in Zuid-Afrika. Hij roept de evangelische beweging op haar steun aan Israel te herzien.

De woordvoerder van World Vision Nederland, Jan van ‘t Loo, neemt afstand van het artikel. Hij stelt: ‘Het artikel is helaas geen correcte weergave van het standpunt van World Vision inzake Israel en het Palestijnse volk en is verschenen zonder dat de juiste procedure voor goedkeuring is gevolgd.’

Door ISIS gegijzelde Amerikaanse hulpverleenster gedood
Kayla Mueller was een gedreven hulpverleenster. Ze wijdde haar jonge leven toe aan het helpen van mensen in nood. In augustus 2013 werd ze in Syrië gekidnapt door ISIS. Deze week werd bekend dat ze is gedood bij een Jordaanse luchtaanval op ISIS.
Kayla kende de Heere Jezus. Dat blijkt heel duidelijk uit een brief die ze tijdens haar gevangenschap aan haar ouders schreef. Een medegevangene die is vrijgekomen, heeft die brief meegenomen. Ze schrijft in die brief, die soms uit losse opmerkingen bestaat: ‘Ik heb geleerd dat je zelfs in gevangenschap vrij kunt zijn. Ik ben dankbaar. Ik heb leren zien dat er in elke situatie iets goeds is, hoewel je er soms naar moet zoeken. Ik bid elke dag + totale overgave aan God + een verbondenheid + elkaar steunen.’

Ze geeft ook aan hoe het geloof van haar ouders haar heeft beïnvloed: ‘Ik herinner me mama, die vertelde dat God uiteindelijk de Enige is op Wie je kunt vertrouwen. Ik bevind me nu op een plaats waar die situatie werkelijkheid is. Ik heb me volledig toevertrouwd aan onze Schepper, omdat er niets anders is + door God + door jullie gebeden.’
Ze gaf in haar brief zelfs adviezen aan haar vrienden en familie: ‘Wees geduldig, geef je pijn aan God. Ik weet dat je hoopt dat ik sterk zal zijn… als God het wil, zien we elkaar spoedig weer…’

ISIS is zo groot als België
Het gebied waar ISIS het in delen van Syrië en Irak voor het zeggen heeft, is ongeveer zo groot als België. Amerikaanse inlichtingendiensten schatten dat zo’n 20.000 vrijwilligers uit andere landen als terroristen meevechten met ISIS.

Palestijnse ambassade in Zweden
Zweden is het eerste West-Europese land met een Palestijnse ambassade. Voor de Palestijnen betekent dit een grote overwinning. De Palestijnse leider Mahmoud Abbas kwam zelf naar Stockholm voor de officiële opening. Zweden was afgelopen oktober ook het eerste Europese land dat de Palestijnse staat officieel erkende.

Israel betreurt deze stap van Zweden zeer. En terecht. De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Margot Wallstrom, die binnenkort naar Israel zou gaan, is voorlopig niet welkom, aldus Avigdor Lieberman, Israëls minister van Buitenlandse Zaken. ‘Het vredesproces bouw je niet zo gemakkelijk als Ikea meubelen,’ aldus Lieberman, daarmee verwijzend naar het Zweedse warenhuis Ikea.

Dirk van Genderen

Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z'n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.

Datum: 14 februari 2015
Auteur: Dirk van Genderen
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Copyright: christelijknieuws.nl
Website: http://www.dirkvangenderen.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: