MENU
Syrische moslimvrouwen vinden hoop door het Evangelie

Syrische moslimvrouwen vinden hoop door het Evangelie

17 feb

In een dorp in het nabije oosten ontvangt een kerk iedere week tientallen Syrische vrouwen, voornamelijk moslims, voor ontmoeting, creatieve activiteiten en... Bijbelstudie. OM werkt samen met de kerk en levert goederen die uitgedeeld worden aan de vrouwen, zodat hun gezinnen de winter kunnen doorkomen. Maar het blijken niet de activiteiten of goederen te zijn die de vrouwen iedere week doen terugkeren.

De wekelijkse samenkomsten brengt normaal gesproken 75 vrouwen bij elkaar. Dit keer, een week voor kerst, waren er meer dan 120 vrouwen aanwezig. Grace, een lid van de plaatselijke kerk leidt de Bijbelstudie en vertelt over de keuze voor het smalle pad dat het volgen van Jezus inhoudt. "Neem een minuut de tijd om na te denken waar je Jezus voor kunt bedanken," instrueert Grace de vrouwen in het Arabisch als ze haar verhaal afrondt. Moeders sussen hun kinderen en vrouwen buigen hun hoofd om de vraag te overdenken.

Het zijn Bijbelstudies als deze die de vrouwen iedere week doen terugkeren, week na week. "Toen we net begonnen met deze ontmoetingen, twee jaar geleden, probeerden we activiteiten te bedenken die de vrouwen zou laten terugkomen," vertelt Grace. "Maar toen bleek de enige reden om terug te komen, het horen van Gods Woord te zijn."

Relationele hulp
De Bijbelstudie startte als een mogelijkheid om het goede nieuws te introduceren bij Syrische vrouwen. Door hulp van OM en andere organisaties, kon de kerk ook praktische hulp, eten en nu dekens en matrassen uitdelen. Natuurlijk zijn de vrouwen dankbaar voor de hulp - velen zijn de Syrische burgeroorlog ontvlucht en slapen in lege apartementen op koude vloeren -, maar ze weten inmiddels dat de Bijbelstudies gefocust zijn op relaties en niet op de noodhulp.

Syrische vrouwen"De Syrische vrouwen weten dat de hulpgoederen niet van de kerk komen," zegt Grace. "Ze weten dat wij hier zijn om ze te ondersteunen in gebed, naar ze te luisteren en ze emotioneel te helpen."

OM en diens partner organisaties houden nauwlettend in de gaten welke families hulp ontvangen om er zeker van te zijn dat de hulp terecht komt bij de vluchtelingen die nieuw zijn of nog niets ontvangen hebben.

"Wanneer de vrouwen hier drie tot vier maanden zijn, weten ze dat ze hier geen hulpgoederen hoeven te verwachten, maar toch komen ze," vertelt Grace. "Vrouwen hebben me verteld dat het binnentreden van de kerk het mooiste moment was sinds ze SyriŽ hebben verlaten, omdat ze voelden dat er iemand van ze houdt om wie ze zijn."

Genezende hoop
Hoe kan ik niet geloven in Jezus, nadat Hij me genezen heeft?- Syrische bezoeker
Een aantal weken geleden telden vrijwilligers van de kerk hoeveel vrouwen tot geloof waren gekomen sinds de start van de Bijbelstudies. Rond de 35 hebben hun geloof in Jezus beleden. Maar volgens Grace "zien we de levens van vrouwen veranderen, ook al laten ze zich niet uit over hun geloof".

Veel van de vrouwen - en hun gezinnen - komen tot geloof door beantwoorde gebeden. "Hoe kan ik niet geloven in Jezus, nadat Hij me genezen heeft? Nadat mijn zonen, die ontvoerd waren in SyriŽ, plotseling op onze stoep stonden? Nadat al het papierwerk in orde was gemaakt? Nadat mijn man een baan heeft gevonden?"

En ook de nieuwe bezoekers zijn onder de indruk. Zaida* zegt: "Ik ben nieuw dit keer en ontvang nog geen hulpgoederen, maar ik ben blij dat ik geweest ben, want de boodschap gaf me nieuwe hoop."

Steun Syrische vluchtelingenSteun Syrische vluchtelingen
Partners van OM voorzien nieuw gearriveerde gezinnen van voedsel, kookinstrumenten, dekens, matrassen, kleding en medische bijstand. Wilt u bijdragen aan deze hulp? Sponsor een voedselpakket!

Datum: 17 februari 2015
Auteur: Operatie Mobilisatie
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.operatiemobilisatie.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: