MENU
Nederland vindt recht op verenigen belangrijk en vrijwilligers onmisbaar

Nederland vindt recht op verenigen belangrijk en vrijwilligers onmisbaar

22 apr

Van maandag 27 april tot en met zaterdag 2 mei gaan organisaties langs 2,6 miljoen voordeuren voor de eerste landelijke Oranje Fonds Collecte. Stichtingen en verenigingen collecteren in 284 gemeenten. De collecteweek sluit aan op het evenement Lang Leve de Club op 25 april, waar we 200 jaar recht op vrijheid van vereniging en vergadering vieren.

Uit onderzoek* blijkt dat 85 procent van de Nederlanders het belangrijk vindt dat je je in Nederland mag verenigen en eveneens 85 procent bestempelt vrijwilligers bij stichtingen en verenigingen als onmisbaar. Heel Nederland kan hen nu helpen door te geven aan de deur.

Nederlanders kennen vooral een sociaal belang toe aan stichtingen en verenigingen. Driekwart vindt bijvoorbeeld dat mensen minder eenzaam zijn door het bestaan van deze organisaties. Ook zijn ze belangrijk voor de binding in de samenleving en voor het ondersteunen van zwakkere groepen in onze maatschappij. Met de Oranje Fonds Collecte kunnen de organisaties nu extra geld ophalen voor al hun kleine en grote wensen. Deelnemende organisaties willen met de opbrengst van deze collecte iets extra’s doen voor hun doelgroep (28%), nieuwe spullen aanschaffen (17%) of hun accommodatie opknappen (16%).

De Oranje Fonds Collecte vindt voor het eerst plaats in het hele land. De helft van het opgehaalde bedrag is voor de collecterende organisatie. De andere helft besteedt het Fonds aan sociale initiatieven in dezelfde provincie. Zo blijft al het opgehaalde geld dichtbij. Ronald van der Giesen, directeur Oranje Fonds, vertelt: “We kennen allemaal die sportclub, het zangkoor, de kinderboerderij of de speeltuinvereniging in onze eigen buurt. Aan de deur kan heel Nederland hen nu heel direct helpen. Wij hopen op veel giften!”

Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven in Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk. Het afgelopen jaar steunde het met € 27,4 miljoen initiatieven die ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, minder eenzaam zijn, begrip krijgen voor elkaar en zich inzetten voor een ander. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij, De Lotto en door Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.

*Ipsos ondervroeg 1044 Nederlanders tussen de 15 en 60 jaar oud, in opdracht van het Oranje Fonds.

Datum: 22 april 2015
Auteur: Rosanne Prinsen
Foto: © Oranje Fonds – Jeannette Schols
Website: http://www.oranjefonds.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: