MENU
Pionier Marc Cohen over zijn inspiratie voor jongerenwerk in de buurt

Pionier Marc Cohen over zijn inspiratie voor jongerenwerk in de buurt

29 apr

Marc Cohen stond aan de wieg van Just a Break, een jeugdhonk waar jongeren in Zoetermeer een veilige plek hebben tussen school en thuis. 'Het is geen carrièrekeuze, maar een waardevolle invulling van mijn leven.'

Marc is client service manager van beroep. "Ik ontwikkel online marketing campagnes, maar dit was niet genoeg voor mij. Ik zocht naast mijn gezin, familie, vrienden en hobby’s een waardevolle invulling van mijn leven. Iets om mijn talenten in te zetten voor God en iets wezenlijks te betekenen voor anderen. Omdat ik een hart voor jongeren heb, wilde ik iets voor ze doen. Dus toen mede-initiatiefnemer Talitha Roos mij vroeg om te helpen met het opzetten van Just a break, greep ik dat met beide handen aan. Zoiets is geen carrièrekeuze, het komt gewoon op je pad. Ik geloof ook echt dat God gelegenheid schept voor iedereen om zijn of haar talenten in te zetten voor Hem. Zo stond ik aan de wieg van het project. Net als bij een pasgeboren kind, kun je daarna niet zomaar afzwaaien.”

Pioniersparty
In de tijd dat Just a Break in ontwikkeling was, bezocht Marc de Pioniersparty van Youth for Christ. Een evenement voor pioniers en vrijwilligers in het jongerenwerk die zoeken naar inspiratie, verbinding en verdieping voor jongerenwerk in hun eigen omgeving. “Je praat bij met andere pioniers en je wisselt ervaringen uit. Heel gezellig! Daarnaast is het natuurlijk erg leerzaam. Ik herinner me een spreker die vertelde over de driehoek van belangrijkste focuspunten: God, vrijwilligers en jongeren. En plots kwam ik tot de ontdekking dat we ons teveel op het ‘binnenhalen’ van jongeren hadden gericht en te weinig op vrijwilligers en God.”

Met dit nieuwe inzicht en de inspiratie van de Pioniersparty ging Marc verder met de voorbereidingen voor Just a Break, samen de andere vrijwilligers. “De opening, nu een jaar geleden, is één van mijn hoogtepunten. Ons huidige pand was een oude bakkerij en moest helemaal worden verbouwd. Dat duurde maanden en toen we voor het eerst openden, voelde dat fantastisch!”

Krasjes
“Nu hebben we dagelijks ongeveer vijf tot vijftien jongeren. Precies goed, want daardoor is het gezellig en kunnen we iedereen persoonlijke aandacht geven. Sommige van hen hebben wat ik noem, krasjes. Ze komen bijvoorbeeld uit een thuissituatie waarin ze weinig tot geen aandacht krijgen. Zo kwam ik een jongen tegen wiens moeder alleen maar op de bank ligt en nauwelijks naar hem om kijkt. Dat ik mijn talenten kan inzetten om een soort thuis te creëren waar hij wel aandacht krijgt, voelt als een waardevolle invulling van mijn leven. De jongeren bouwen nu relaties op en ze voelen zich zelfs zo thuis dat ze ruzie maken. Dat is voor mij een teken dat ze zich genoeg op hun gemak voelen om zich te uiten."

Openingen
"Ik ben een vrijwilliger, maar dit is mijn manier om iets toe te voegen aan de maatschappij. Daarnaast is dit misschien de enige plek waar jongeren het Evangelie horen. We dringen het niet op. We maken het juist zichtbaar in wat we doen en in het feit dát we het doen. Daarnaast ben ik ook dankbaar, bijvoorbeeld voor het feit dat onze vrijwilligers uit vijf verschillende kerken komen. Youth for Christ helpt ons met fondsenwerving en werving van een professionele jeugdwerker die onze vrijwilligers gaat ondersteunen. Dat we ondanks al onze verschillen, samen zoiets kunnen neerzetten is prachtig! Daarom is mijn droom dat Just a break iets blijvends is.”

Datum: 29 april 2015
Foto: © Sjaak Boot Photography
Website: http://www.yfc.nl/pioniersparty-2015

Dit artikel delen:

Meer nieuws: