MENU
Boek over ISIS-CRISIS laat ons met andere ogen naar het Midden-Oosten kijken

Boek over ISIS-CRISIS laat ons met andere ogen naar het Midden-Oosten kijken

14 aug

Al maandenlang is de internationale terreurgroep die bekendstaat als ISIS voorpaginanieuws. Het boek dat onlangs is verschenen bij Grace Publishing House en nu in in de boekhandel verkrijgbaar is, is van essentieel belang voor een goed verstaan van ISIS en de rol ervan in de toekomst van het Midden-Oosten.

De auteurs Charles Dyer en Mark Tobey hebben ons een enorme dienst bewezen door ons te laten zien dat ISIS niet in een vacuum is opgekomen, maar in werkelijkheid een onderdeel is van een veel groter weefsel van oriŽntaalse geschiedenis, religie en politiek. Op de paginaís van dit boek ontdekt u hoe de na de Eerste Wereldoorlog door de geallieerden genomen besluiten hebben meegewerkt aan het scheppen van de context voor de conflicten en de onrust van vandaag. In die tijd, toen de overwinning op Turkije het Ottomaanse Rijk in wanorde dompelde, besloten de Britten, de Fransen en de Russen een groot deel van het afbrokkelende rijk onder elkaar te verdelen. Mede daardoor hebben zij de weg bereid voor de conflicten die we vandaag de dag zien.

Complexiteit
Er zijn een aantal redenen waarom u dit boek echt moet lezen. Ten eerste maakt u kennis met de complexiteit van het Midden-Oosten. U leert wat het verschil is tussen sjiieten en soennieten, tussen de Ottomanen, de AssyriŽrs en de Koerden.

Radicaalislamitisch
U ontdekt dat de Russische invasie van Afghanistan in 1979 een groep strijders heeft geÔnspireerd, die zich vervolgens ontwikkelden tot de radicaalislamitische terreurorganisaties die zowel rijkdom als angstaanjagend veel macht hebben verworven. Verder krijgt u een basisinleiding over de islam, de religie die zo verweven is met de gecompliceerde geschiedenis van het Midden-Oosten. De islam veroordeelt de democratie en vindt dat het Westen wordt geregeerd door decadente imperialisten die hun superieure macht gebruiken om gebieden in de wereld die zich niet tegen hen kunnen verdedigen, uit te buiten.

Obama
U komt erachter dat president Obama zich versprak toen hij zei dat ISIS niet islamitisch is. In zijn diepste wezen is de islam een politieke religie die de wereld wil overheersen. Terreurgroepen die opdrachten uit de Koran citeren om de wereld van alle ongelovigen te zuiveren, verlangen naar een ideale islamitische staat die de hele wereld omvat. En we weten dat deze groepen op de lange termijn Amerika in het vizier hebben.

Haat tegen de Joden
De tweede reden om dit boek te lezen is om IsraŽl beter te kunnen begrijpen, een door de omliggende landen en de islamitische wereld als geheel veracht en afgewezen land en volk. Een oppervlakkig verstaan van het Midden-Oosten kan iemand doen geloven dat deze afwijzing is veroorzaakt door de geboorte van de staat IsraŽl in 1948, toen veel Arabieren naar andere gebieden, zoals de Westbank, moesten uitwijken. Maar de islamitische haat tegen de Joden dateert uit een veel vroegere tijd, namelijk de tijd van de profeet Mohammed, die eens toezag op de onthoofding van zevenhonderd Joodse mannen; daarna maakte hij hun vrouwen en kinderen tot slaven en slavinnen.

Koran en Hadith
Dit boek wijst op de gewelddadige uitlatingen en opdrachten in de Koran die de woede tegen de Joden voeden. Dit verklaart waarom ISIS deze directe uitlatingen uit de Koran en de Hadith gebruikt ter rechtvaardiging van zijn wreedheid tegen alle vermeende ongelovigen, of het nu Joden, christenen of zelfs moslims zijn.

Achtergrond
De derde en belangrijkste reden om dit boek te lezen is dat al deze gebeurtenissen tegen de achtergrond van de Schrift worden besproken. Hoewel de auteurs niet geloven dat de antichrist uit de islam zal voortkomen, krijgt u wel een algemeen raamwerk van de profetie over het Midden-Oosten voorgeschoteld. En het zal u niet verbazen dat duidelijk is dat Jezus Christus ten slotte zal overwinnen! ISIS vormt wel een crisis voor ons, maar niet voor Hem die tot Koning der koningen en Heere der heren uitgeroepen zal worden.

Meer inzicht
Dit is een ernstig boek dat u meer dan ťťn keer zult willen lezen. Lees het de eerste keer om een idee te krijgen van de geschiedenis van het Midden-Oosten in het algemeen. Daarna zult u het net als ik een tweede keer wat nauwkeuriger willen lezen om meer zicht te krijgen op de nuances en de verschillende spelers op het toneel van het Midden-Oosten en beter te begrijpen welke terreurgroepen onze veiligheid bedreigen.

Ik beloof u dat u na het lezen van dit boek voortaan met heel andere ogen naar het Midden-Oosten zult kijken. U zult boven onze cultuur met haar hapklare citaten uitstijgen en beseffen dat de geschiedenis van het Midden-Oosten met zijn vele facetten en vaak verwarrende elementen ook zo haar lessen bevat voor degenen die leergierig zijn.

Overgenomen uit het voorwoord van:
Erwin W. Lutzer
Auteur en voorganger van The Moody Church, Chicago

Datum: 14 augustus 2015
Auteur: Redactie christelijknieuws.nl
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.gracepublishinghouse.com

Dit artikel delen:

Meer nieuws: