MENU
Op verbazingwekkende wijze zien we Gods grote daden in de moslimwereld

Op verbazingwekkende wijze zien we Gods grote daden in de moslimwereld

28 nov

Van alle kanten bereiken mij berichten dat er in veel islamitische landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika veel moslims tot geloof komen in de Heere Jezus. Moslimleiders voelen zich bedreigd door de snelle groei van het aantal christenen.

Het zijn berichten uit de moslimlanden zelf, van de plaatselijke gelovigen, verzameld door diverse mensen, zoals Joël Rosenberg, onderzoeker Tino Qahoush, journalist George Thomas en journalist Jayson Casper van Christianity Today.

Nooit eerder is zoiets in de moslimwereld gebeurd. De afgelopen tien jaar zijn wellicht meer moslims tot geloof gekomen dan in alle 1500 jaar ervoor. Op een verbazingwekkende wijze zien we Gods grote daden in de moslimwereld.

In een gebied waar velen die tot geloof komen, beseffen dat het gevolg van hun bekering de dood kan zijn. Menselijk gesproken is de hemel de afgelopen jaren heel wat voller geworden door de wreedheden van islamitische terreurgroepen als IS en Boko Haran.

Eén van de landen waar velen tot geloof komen, is Soedan. Er wordt geschat dat er sinds het jaar 2000 ongeveer 1 miljoen mensen tot geloof zijn gekomen. Ze worden geconfronteerd met vervolging, oorlog en moord. Het totale aantal gelovigen in Soedan zou rond de 5,5 miljoen liggen.
Ook in een land als Pakistan komen heel veel moslims tot geloof. Het aantal christenen in Pakistan wordt al geschat op tussen de 2 en 3 miljoen. Hele dorpen en steden langs de Afghaans-Pakistaanse grens komen tot geloof, aldus ooggetuigen. Ook in omringende landen gebeuren soortgelijke dingen.

Het aantal christenen in Egypte wordt door christelijke leiders geschat op minstens 2,5 miljoen. Velen van hen waren oorspronkelijk moslim. Tijdens de opstanden tijdens de zogenaamde ‘Arabische lente’, enkele jaren geleden, werden veel moslims zo geraakt door de bereidheid van christenen om hun leven te geven voor hun geloof in de Heere Jezus, dat ze ook tot geloof kwamen.
Ook in Iran is een opwekking gaande. Gewelddadige islamitische fundamentalisten lukt het niet om de voortgang van het Evangelie in het land te stoppen.
Zelfs in Saoedi-Arabië, waar het christelijk geloof verboden is, komen velen tot geloof in de Heere Jezus. De Heilige Geest werkt in het ‘hart’ van de islam.
Ook in Syrië en Irak zijn de afgelopen jaren veel moslims tot geloof gekomen. Door de verschrikkelijke vervolgingen door met name IS zijn veel christenen gedood en velen zijn gevlucht.

In het Noord-Afrikaanse moslimland Algerije zijn de afgelopen jaren naar schatting 80.000 mensen tot geloof gekomen. Met strenge wetten wordt geprobeerd bekering tot het christelijk geloof onmogelijk te maken, maar tevergeefs.
Ook in Jordanië zijn de afgelopen jaren veel moslims tot geloof gekomen. Het aantal christenen wordt er door de plaatselijke kerken geschat op minstens 10.000, terwijl sommigen vermoeden dat het er al 50.000 zijn.
Van de bevolking van de Verenigde Arabische Emiraten zou 13 procent christen zijn en van de bevolkingen van Bahrein, Koeweit en Qatar 14 procent. Het percentage christenen in Oman wordt geschat op 6 procent en van Saoedi-Arabië op 4 procent.

Ik kan u niet garanderen dat de genoemde aantallen en percentages kloppen – vaak zijn het schattingen – maar één ding is wel duidelijk: In vrijwel elk islamitisch land groeit het aantal christenen. Wat is het verheugend om dit te horen. Laten we de moslimwereld niet afschrijven. Zelfs islamitische terroristen komen tot geloof in de Heere Jezus.
De Heere bouwt ook daar Zijn gemeente. Laten we bidden dat nog zeer veel moslims tot geloof zullen komen.

Eén van de velen moslims die tot geloof zijn gekomen, is voorganger Naeem Fazal. Hij vertelt dat bij zijn bekering vriendschap met een christen een rol speelde, als ook het lezen in de Bijbel. Maar het belangrijkste was een bovennatuurlijke ontmoeting in een nacht, tijdens een droom of een visioen. ‘Ik zag Iemand, Licht… De vrede die ik ervaarde was zo krachtig… Hij zei tegen mij: ‘Ik ben Jezus, je leven is niet van jezelf.’ De volgende morgen was mijn leven veranderd, voorgoed. Naeem was tot geloof gekomen in de Heere Jezus en nu is hij voorganger.

Vroeger wist ik er geen raad mee als ik hoorde dat moslims of Joden tot geloof waren gekomen na een droom of een visioen. Nu ben ik ervan overtuigd dat de Heere dit kan gebruiken om mensen, die zonder een ontmoeting met Hem verloren zouden zijn, te redden. Als er geen andere christenen zijn om deze moslims te bereiken met het Evangelie, heeft Hij nog mogelijkheden genoeg om mensen te redden. Denk hierbij maar aan de ontmoeting die Paulus ooit had met de Heere Jezus toen hij op weg was naar Damascus om daar de christenen te vervolgen. ‘Plotseling omscheen hem een licht vanuit de hemel en toen hij op de grond gevallen was, hoorde hij een stem die tegen hem zei: ‘Saul, Saul, waarom vervolgt u Mij? En hij zei: Wie bent U, Heere? En de Heere zei: Ik ben Jezus, Die U vervolgt…’ (Handelingen 9:3-5).

Dirk van Genderen

Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z'n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.

Datum: 28 november 2015
Auteur: Dirk van Genderen
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.dirkvangenderen.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: