MENU
Henk Binnendijk brengt ons hoofdstuk na hoofdstuk terug bij de Bijbel

Henk Binnendijk brengt ons hoofdstuk na hoofdstuk terug bij de Bijbel

09 jan

Sue Wierenga (Bijbelstudie.net) over Henk Binnendijks boek: 'Het verlangen van God’: Het boek van Henk Binnendijk bracht mij hoofdstuk na hoofdstuk terug naar de Bijbel. Zijn verhaal stimuleerde mij om de oude verhalen opnieuw te lezen en leverde behoorlijk stof tot nadenken op. Sterker nog, in de 5 jaar dat ik nu, samen met mijn collega Marja Doppenberg, Internetcursussen voor Bijbelstudie.net heb verzorgd, ben ik nog nooit zo getroffen als door deze boodschap van Henk.

Ik zag, door zijn verhalen heen, dat God echt alles kan gebruiken. Ik leerde dat God in staat is om alles van bijvoorbeeld de aartsvaders te tolereren, maar dan ook ingrijpt om Zijn plan met ons te voltooien. Ik zag het sterk bij Abraham. God zei tegen hem “Trek weg uit je land, verlaat je familie, verlaat ook je naaste verwanten en ga naar het land dat ik je zal wijzen” (Gen 12:1) Ondanks een gereformeerde opvoeding die bomvol was met Gods verbond met Abraham, was het mij nooit opgevallen hoe ongehoorzaam Abraham eigenlijk was! Hoezo 'verlaat je familie/naaste verwanten'; hij ging wel van zijn land uit Charan weg, maar hij ging niet direct naar het land wat God voor hem op het oog had en hij nam ook nog zijn vader en zijn neef mee! God verschijnt pas weer aan hem wanneer hij eindelijk in het aangewezen land aankomt.

Nog een voorbeeld; ik zag het ook bij het wonderlijk verhaal van Jakob die samen met zijn moeder tegen zijn broer Esau en zijn vader spant, om de zegen van de eerstgeborene te krijgen. God wist ervan. Zijn plan stond vast al voor de geboorte van Esau en Jakob : “de oudste zal de jongste dienen” Gen 25:23. God kijkt niet op van onze menselijk soaps. Hij wil met ergens heen met ons! Zijn plan staat vast van Boven uitgeschreven, beneden uitgewerkt. Hoe vaak staan wij Hem niet in de weg? Hoe vaak werken wij God tegen omdat wij Hem niet willen vertrouwen?

Dat is de boodschap van het boek van Henk: Godsdienst is geen dienst van de mens aan God, maar van God aan de mens. Het moet van Boven komen, niet vanuit onze eigen menselijke goede voornemens. En dit laat hij door verschillende Bijbelse verhalen zien. Henk brengt ons de boodschap van Gods plan met hen en ons. “Wat was Gods oorspronkelijk plan voor de mens? Schiep Hij de mens om Hem te kunnen redden van zijn zonden? Is God door de zondeval in een noodsituatie gekomen en probeert Hij nu te redden wat er te redden valt? Is zijn scheppingsplan nu vervallen, omdat Hij al Zijn aandacht moet richten op Zijn reddingsplan? Is Hij verrast door de zondeval en heeft Hij een nieuw plan gemaakt, waardoor het oorspronkelijke is vervallen?…Nee, Natuurlijk niet!” zegt Henk Binnendijk. In zijn boek laat hij ons zien hoe God nog steeds Zijn oorspronkelijke plan heeft voor ons, namelijk om ons te veranderen naar Zijn Beeld! Jouw redding is een opstapje dat nodig is om tot Gods bestemming te komen. Gods volk bleef na hun redding uit Egypte toch ook niet op een handdoek aan de Schelfzee liggen? Nee, toen begon hun leerproces pas! Wij zijn er dus ook nog niet en dat vereist nog gehoorzaamheid van ons om Zijn weg te blijven volgen.

Zijn het eenvoudige lessen die ik benoemde? Het valt mij op dat alles in laagjes komt. Je denkt dat je iemand kent en dan komt er weer een laagje tevoorschijn. Je denkt dat je de Bijbel inmiddels een beetje kent en dan komt iets binnen op een doordringender manier dan ooit. Het is en blijft een levend boek. Daarom nodigen wij ook jij uit om de Bijbel van dichtbij mee te maken door de ogen van een 'rot in het vak' Henk Binnendijk. De cursus duurt 8 weken lang en begint op 23 januari 2016. Je hoeftnergens heen om het te volgen want dat kan van achter je computer thuis op het tijdstip dat bij jou past. We leiden jou door de hoofdstukken heen met vragen bij het boek en bij Bijbelgedeelten. Laat je inspireren door een wekelijkse videoboodschap van Henk Binnendijk zelf! Als je wilt dat we met je bidden dan zijn we beschikbaar via Skype en we doen ons best om je vragen te beantwoorden.

Ga mee op ontdekkingsreis naar het verlangen van God!


Zaterdag 23 januari start op Bijbelstudie.net de nieuwe Internetcursus 'Het verlangen van God' met Henk Binnendijk! Deze Online cursus duurt 8 weken en in die weken mag je zelf weten wanneer je met de lessen aan de slag gaat. Elke week staat daar een nieuwe les en deze bevat:
– Een korte video van Henk Binnendijk met uitleg over het thema van de les
– Vragen bij de hoofdstukken uit het boek ‘Het verlangen van God’
– Vragen bij Bijbelgedeelten
– Een lied om te luisteren of mee te zingen
– Verdiepingsstof d.m.v. een extra preek of artikel


Daarnaast is er een discussieforum waar je je vragen of opmerkingen kunt delen met je medecursisten en is er de mogelijkheid om gebed te ontvangen via Skype.
Als je het boek al hebt kan je meedoen vanaf €7,50! Bekijk de uitnodiging van Henk Binnendijk zelf en schrijf je in via de link onderaan dit item.

Datum: 9 januari 2016
Auteur: Marja Doppenberg
Website: http://www.bijbelstudie.net

Dit artikel delen:

Meer nieuws:

Weglopen
26 jul

Weglopen meer