MENU
Irma ziet ook onder christelijke ouderen veel eenzaamheid

Irma ziet ook onder christelijke ouderen veel eenzaamheid

16 maa

In deze Week van Zorg en Welzijn bestaat het christelijke bureau voor mantelzorgondersteuning MarthaZorg één jaar. Oprichter en directeur Irma Donkersloot ondersteunde afgelopen jaar vooral veel ouderen, meestal lid van een kerkelijke gemeente. Ook onder kerkelijke ouderen is de eenzaamheid groot, ontdekte ze. Kerken zouden er goed aan doen de aandacht voor eenzame oudere gemeenteleden beter te organiseren.

“Ik wist dat er veel eenzaamheid is maar afgelopen jaar zag ik het bijna dagelijks met eigen ogen”, aldus Donkersloot. “Het is veel erger en schrijnender dan we beseffen.”

MarthaZorg biedt onder andere zorgondersteuning of mantelzorg aan cliënten die zo goed als niemand meer in eigen omgeving hebben, vrijwel altijd ouderen van 80 jaar of ouder. Veel van MarthaZorg’s cliënten zijn lid van een kerkelijke gemeente. Er is vaak een bezoekregeling vanuit de kerk maar volgens Donkersloot lost dat de diepe eenzaamheid bij deze ouderen niet op. “Kerkelijke ouderen krijgen misschien wel wat meer bezoek dan een niet-kerkelijke, maar ook onder hen heerst veel schrijnende eenzaamheid”

“Als je met hen praat, geven ze aan dat ze het idee hebben er niet meer bij te horen”

Vooral ouderen die de zondagse diensten niet meer kunnen bezoeken dreigen volledig uit beeld te raken, volgens Donkersloot. “Als je met hen praat, geven ze ook aan dat ze het idee hebben er niet meer bij te horen.”

Kerken zouden er goed aan doen de aandacht voor eenzame oudere gemeenteleden beter te organiseren, meent Donkersloot. Volgens haar ligt daarin een belangrijke opdracht voor kerken, anno 2016. Eenzame kerkelijke ouderen hebben behoefte aan iemand op wie ze terug kunnen vallen, licht ze toe. Ze zou dan ook graag zien dat in meer kerken jongere gemeenteleden gekoppeld worden aan een ouder, eenzaam lid. “Een soort mentorschap, waarbij er ingezet wordt op een relatie in plaats van een incidenteel bezoek.”

Datum: 16 maart 2016
Auteur: Esther de Hek
Foto: Martha Zorg
Website: http://www.marthazorg.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: