MENU
Warme winterschoenen

Warme winterschoenen

16 sep

Trottoirs en duidelijk aangegeven oversteekplaatsen zorgen ervoor dat Nederlandse kinderen veilig naar school kunnen lopen. In MoldaviŽ is de situatie totaal anders. In het achterland zijn amper aangelegde wegen te vinden. De nattigheid en kleiachtige ondergrond zorgen ervoor dat kinderen glibberend en glijdend hun weg moeten vinden naar school.


Warme winterschoenen zijn geen overbodige luxe. Maar geld voor warme winterschoenen is er niet omdat het weinige geld opgaat aan voedsel en brandhout. De kinderen moeten noodgedwongen thuis blijven terwijl onderwijs zů belangrijk is voor de toekomst en ontwikkeling van een kind. Mensenkinderen zorgt dat deze kansarme kinderen warme winterschoenen krijgen zodat zij ook in de herfst en winter naar school kunnen.

In Nederland wordt de infrastructuur in de directe woonomgeving gekenmerkt door prachtig aangelegde paden. Een oprit naar de garage, een stoep naar de voordeur, een straatje naar de schuur en niet te vergeten het trottoir naast de rijbaan. Naar school lopen is voor Nederlandse kinderen een fluitje van een cent. Lopen kinderen door de modder dan is dat omdat het een leuke spannende, uitdagende bezigheid is.

In MoldaviŽ is de situatie totaal anders. Natuurlijk, in het centrum van de hoofdstad Chisinau zijn naast de rijbanen trottoirs te vinden en uiteraard zijn de gegoede buurten voorzien van nette paden naar de huizen. Echter in de achterstandswijken en de dorpen en gehuchten in het achterland zijn amper fatsoenlijke wegen te vinden laat staan betegelde paden die van het huis naar de weg lopen. In de herfst en winter veranderen de paden en onverharde wegen in glibberige nauwelijks te nemen hordes. De nattigheid en kleiachtige ondergrond zorgen ervoor dat kinderen glibberend en glijdend hun weg moeten vinden naar school. Warme winterschoenen zijn voor deze kinderen geen overbodige luxe. Maar helaas stevige, warme winterschoenen zijn onbetaalbaar. Veel gezinnen leven onder de armoedegrens. Geld voor schoenen is er niet. Terwijl de warme winterschoenen noodzakelijk zijn om zonder valpartijen op school aan te komen. De kille natte herfst en zeer koude winter zorgen ervoor dat kinderen noodgedwongen thuis blijven en niet naar school gaan terwijl onderwijs zů belangrijk is voor de toekomst en ontwikkeling van een kind.

Stichting Mensenkinderen biedt de helpende hand. Mensenkinderen werkt daarbij nauw samen met lokale kerken die als geen ander weten welke kinderen geholpen moet worden. De kinderen krijgen warme winterschoenen zodat zij de glibberige bijna onbegaanbare paadjes naar de hoofdweg kunnen trotseren Door de vele bulten en gaten te omzeilen vervolgen zij hun weg om zonder vallen en met droge warme voeten bij school aan te komen. De schoenen worden in het land zelf ingekocht zodat ook de plaatselijke economie er beter van wordt. Naast schoenen worden ook onmisbare winterjassen uitgedeeld omdat het in MoldaviŽ het kwik in de winter tot ver beneden het vriespunt daalt.

Wanneer mensen in plotselinge nood terecht komen, zet Mensenkinderen alles in het werk om in de noodzakelijke basisbehoeften te voorzien zoals voedsel, een gezonde en veilige plek om te wonen, warmte en kleding. Mensenkinderen is in navolging van Jezus Christus (MattheŁs 9: 35-36) bewogen met de allerarmsten in AlbaniŽ, ArmeniŽ, MoldaviŽ en Bulgarije en wil hulp bieden door mensen in Nederland bewust te maken van de grote nood en zorgen dat zij betrokken raken bij het werk van Mensenkinderen zodat de allerarmsten gesteund en bemoedigd worden door de Blijde Boodschap en barmhartige daden.

Datum: 16 september 2016
Auteur: Mensenkinderen
Foto: Mensenkinderen
Website: http://www.mensenkinderen.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: