De kerk helpt in de uithoeken van Syrie

In kapotgeschoten steden, in dorpjes die van de buitenwereld afgesneden zijn en in overvolle vluchtelingenkampen. Tot in de uithoeken van Syrië biedt de Grieks-Orthodoxe Kerk hulp. ‘Het belangrijkste dat wij mensen kunnen geven, is hoop.’

‘De enige gebieden waar we echt niet kunnen werken, zijn de gebieden die door ISIS worden gecontroleerd’, zegt Sara Savva die in het kader van de actieweek ‘Versterk de kerk in het Midden-Oosten’ enkele dagen in Nederland was op uitnodiging van Kerk in Actie. Maar verder biedt de organisatie waar zij voor werkt overal hulp. Het Department of Ecumenical Relations and Development van het Grieks-Orthodoxe Patriarchaat van Antiochië (GOPA-DERD), partner van Kerk in Actie, is na het Rode Kruis de grootste hulporganisatie in Syrië.

“Vijfhonderd medewerkers, duizenden vrijwilligers en negen kantoren”, somt Savva op.

Alle hulp is momenteel gericht op mensen in Syrië die lijden onder de oorlog. “Miljoenen Syriërs zijn in eigen land op drift. Zij wonen ergens in kapotte gebouwen, opeengepakt in veilige steden of in vluchtelingenkampen. Ook wonen veel mensen in gebieden die zijn afgesloten van de buitenwereld. Soms komt er maandenlang geen voedsel naar hun dorp.”

Schoon water

Mensen in nood kunnen bij GOPA-DERD aankloppen voor medische hulp, voeding, water, onderdak of psychologische ondersteuning. Ook helpt de organisatie bijvoorbeeld bij het herbouwen van scholen en ziekenhuizen, en deelt ze schoolmaterialen uit voor kinderen.

De hulp wordt niet alleen gegeven in het gebied rondom de kantoren. “Medewerkers rijden ook naar afgelegen gebieden”, zegt Savva. “Daar vragen ze in de dorpen wat bewoners nodig hebben. Vaak gaat dat om medische hulp, om voedsel en water.” Ook op plekken waar veel vluchtelingen wonen, deelt GOPA-DERD hulpgoederen uit. “In een kamp bij Hassakeh, waar bijna zevenduizend vluchtelingen wonen, zijn veel kinderen ziek. Wij zorgen voor schoon water, pompen en medische hulp. In de kuststad Latakia worden vijfhonderd maaltijden per dag uitgedeeld aan mensen die van huis en haard verdreven zijn. Zulke keukens willen wij openen in alle steden waar wij een kantoor hebben.”

Kind worden

Voor kinderen heeft de Grieks-Orthodoxe hulporganisatie allerlei activiteiten, zoals psychologische ondersteuning, theater, tekenen en handwerken. “Sommige kinderen hebben nooit iets anders meegemaakt dan oorlog”, aldus Sara. “Veel kinderen kunnen niet leren omdat ze getraumatiseerd zijn. Bij GOPA-DERD krijgen ze deskundige begeleiding. Stapje voor stapje zie je hoe ze daar weer kind worden.”

De kinderen komen met hun moeder en terwijl zij spelen, praten de vrouwen op een rustige plek met elkaar. “Vaak hebben de vrouwen thuis te maken met geweld. Het gezin als veilige haven is kapotgemaakt door de oorlog, tussen man en vrouw ontstaan hierdoor vaak problemen. De vrouwen bespreken met elkaar hoe ze zichzelf en hun kinderen kunnen beschermen.”

Voor de mannen zijn er vaktrainingen. “Zij kunnen bijvoorbeeld leren hoe ze een eigen onderneming kunnen opzetten. Ze kunnen zelf aangeven welk vak ze willen leren.”

Blijven

De hulp van de Grieks-Orthodoxe Kerk komt terecht bij duizenden Syriërs. “De meeste mensen die wij helpen, willen in Syrië blijven. Zij willen hun land weer kunnen opbouwen. Overal waar de hulp verschil maakt, zie je dat mensen nieuwe elan krijgen. Een school die weer is opgebouwd, woonruimtes die provisorisch zijn opgeknapt, een operatie waardoor iemand weer herstelt van zijn verwondingen – dat biedt allemaal hoop. En hoop is het belangrijkste dat wij ze kunnen geven.”

De meeste mensen die hulp ontvangen, zijn moslim. “De bevolking van Syrië is voor 90 procent moslim en voor 10 procent christen”, legt Sara uit. “Wij zijn er voor iedereen, ongeacht geloof, cultuur of ras. We verwachten er ook niets voor terug. Mensen hoeven van ons niet naar de kerk te komen, we verkondigen de Boodschap niet door te evangeliseren. We delen alleen uit – dat ís de Boodschap van de kerk.”

Marusja Aangeenbrug
Marieke Viergever
22-09-2016
Kerk
https://www.kerkinactie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies