Wat zeggen de bijbelse feesten ons als kerkgangers in Nederland

Zondagavond na zonsondergang start de Joodse maand Tisjrie. Voor de Joden misschien wel één van de belangrijkste maanden in het Joodse jaar. De Joden vieren dan 3 van hun Heilige dagen, te weten Yom Teruah (Bazuinenfeest of Ros Hashana het Joodse Nieuw Jaar), Jom Kippoer (Grote Verzoendag) en Sukkoth (Loofhuttenfeest). Bijbelse dagen die we in het Christendom zijn kwijt geraakt en die we in de kerk niet gedenken.

Zondag 2 oktober 2016 volgens onze westerse kalender start na zonsondergang Yom Teruah of Bazuinenfeest. Dit feest wordt in de Bijbel genoemd in Leviticus 23:24.

Het Bazuinenfeest is een heenwijzen naar de komst van de Messias. De Joden bidden op deze dag een mooi gebed met daarin de volgende woorden: “Onder donder en bliksem zal Hij Zich openbaren, onder bazuingeschal komt Hij omlaag. Onze God, God onzer vaderen, blaas de grote bazuin … en zend ons de Messias”.

De Grote Verzoendag wordt in de Bijbel genoemd in Leviticus 23:27. Voor de Joden is dit een dag van vasten van zonsondergang op dinsdagavond 11 oktober tot woensdagavond 12 oktober 2016. Een dag om verzoening te doen voor God, een dag van afzondering en bezig zijn met God. Deze dag is ongetwijfeld één van de belangrijkste dagen van iedere Jood. 70% van de Joodse bevolking zet deze dag apart en is bezig met God. Als je in Israël bent wordt je door de stilte die er op deze dag heerst uitgenodigd om mee te doen in de verzoening naar God.

Loofhuttenfeest wordt in de Bijbel genoemd in Leviticus 23:34. Een feest om vrolijk te zijn. Zeven dagen leven de Joden dan in zelfgebouwde loofhutten en herdenken ze dat hun voorouders in loofhutten hebben gewoond toen God hen uit het land Egypte heeft uitgevoerd. Het is een bijzondere ervaring om in de tijd van het Loofhuttenfeest in Israël te zijn. In alle straten zie je dan bij de Joodse huizen zelfgebouwde loofhutten. Op de dagen voor het Loofhuttenfeest zie je mensen lopen of rijden met palmtakken om hun loofhut (Tabernakels) te kunnen bouwen. Op de speciale markten zijn de Joodse mannen bezig om hun Palmtak (Loelav) drie mirretakken (Hadassiem), twee beekwilgentakken (Aravot) en één citrusvrucht (Etrog) met grote zorgvuldigheid uit te zoeken. Deze 4 producten worden de 7 dagen gebruikt om voor God vreugdevol te zijn.

Afsluiting van het geheel is Simchat Torah (de vreugde van de Wet) op deze dag wordt er in de synagoge gedanst met de Torahrollen. Tevens is Simchat Torah het einde en het begin van de Parashat. De Parashat zijn de wekelijkse lezingen die vanuit de Torah (de eerste 5 boeken van de Bijbel) worden gelezen en overdacht in de Synagoge. Ook Simchat Torah is een bijzondere ervaring om mee te maken in één van de Synagogen. Tijdens deze dienst wordt je meegenomen in de vreugde die de Joden beleven over de Torah (Wet) en als bezoekers kun je niet stil blijven zitten, maar moet je meedoen in deze feestvreugde en beleef je de blijdschap van God in je leven.

Wereldwijd zie je steeds meer Christenen die ook deze feesten die worden genoemd in de Bijbel gaan vieren. Op verschillende plaatsen ook in Nederland vieren Christenen soms samen met Joden deze bijzondere dagen in het najaar en ervaren daarbij de vreugde die God heeft gegeven door deze feesten aan het Joodse volk, maar niet alleen aan het Joodse volk maar ook aan ons Christenen.

De Bijbel spreekt in Daniël 12:4 dat velen het Woord zullen gaan onderzoeken en dat de kennis erover zal toenemen.

Leven we niet in deze tijd dat een ieder voor zichzelf het Woord van God kan onderzoeken en dat hierdoor het mogelijk wordt om te gaan ontdekken wat God zelf als een schat heeft neergelegd in Zijn Woord en dat we terug mogen keren naar wat het Woord van God (de Bijbel) ons wil leren over de rijkdom die Hij in de eerste plaats aan de Joden heeft gegeven, maar ook aan ons Christenen die zijn voortgekomen uit de verkondiging die in eerste instantie aan de Joden is gedaan. De God van Israël heeft een plan met Zijn Schepping wilt u daar onderdeel van zijn?

Wilt u meedoen aan één van de bijzondere dagen die de Joden in de maand oktober van het jaar 2016 gedenken dan is dat mogelijk. In verschillende plaatsen in Nederland worden deze dagen door Joden en Christenen gevierd.

Maar ook in Israël zelf kunt u het Loofhuttenfeest meemaken. De Christelijke Ambassade in Jeruzalem organiseert dit elk jaar in Jeruzalem. Meer informatie hierover vindt u op de site https://nl.icej.org/evenementen/loofhuttenfeest. Op deze site kunt u het Loofhuttenfeest ook live meemaken.

Bert Huizing
© Bert Huizing
26-09-2016
Onderwijs
https://nl.icej.org/evenementen/loofhuttenfeest

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies