Kerk in Noord-Korea groeit ondanks vervolging

Al vele jaren staat Noord-Korea bovenaan de lijst met landen waar christenen worden vervolgd. Desondanks groeit het aantal christenen in Noord-Korea volgens Eric Foley, directeur van de in Seoul gevestigde organisatie Voice of Martyrs Korea. Foley doet zijn uitspraken in het SDOK-magazine Stem van vervolgde christenen.

Uit recent onderzoek onder Noord-Koreaanse vluchtelingen blijkt dat bijna acht procent van hen wel eens een Bijbel heeft gezien. Achttien jaar geleden lag dit percentage nog op vrijwel nul. Volgens Eric Foley van VOM Korea bekeren steeds meer Noord-Koreanen zich tot het christendom. ”De achterliggende jaren zijn ondergrondse christenen ondanks alle gevaren trouw doorgegaan met evangeliseren onder hun landgenoten. Daarnaast zien we dat door de verschillende manieren waarop we Noord-Korea de afgelopen tien jaar hebben bereikt, steeds meer Noord-Koreanen met het Evangelie in contact komen en door Gods Geest worden aangeraakt. Ze horen de getuigenissen van christenen en zien hoe het Evangelie hun leven heeft veranderd. Ook vinden er bijzondere genezingen plaats met als gevolg dat men in Jezus gaat geloven.”

Zendingsschool

De groei van het aantal christenen in Noord-Korea is volgens Foley ook te zien aan de achtergrond van de Noord-Koreanen die de Underground University bezoekt, een zendingsschool voor Noord-Koreaanse vluchtelingen in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. “Van de huidige studenten was dertig procent al christen in Noord-Korea. Een paar jaar geleden gold dit voor bijna geen enkele student. De meesten kwamen tijdens hun vlucht via China voor het eerst met het Evangelie in aanraking en werden toen pas christen.”

Buitenlandse christenen

De Noord-Koreaanse autoriteiten zijn zich goed bewust van de activiteiten van buitenlandse christenen die hun land met het Evangelie willen bereiken en zien het als een grote bedreiging. Vorig jaar dreigde de overheid in Pyongyang met ‘een zee van vuur’ vanwege ballonnen met Bijbels die via Zuid-Korea naar Noord-Korea werden gestuurd. De laatste tijd richt het regime in Noord-Korea daarom steeds vaker zijn pijlen op buitenlandse christenen, vertelt Foley.

“Dit voorjaar werd de Chinese voorganger Han-Chung-Ryeol dood gevonden in het gebied dat grenst met Noord-Korea. Hij gaf hulp aan Noord-Koreanen die hun land probeerden te ontvluchten en vertelde hen over Jezus. Onbekenden hebben hem gedood en takelden hem zodanig toe, dat hij nauwelijks nog te herkennen was.”

Foley is ervan overtuigd dat Noord-Korea erachter zit. “Dit soort liquidaties kwam vroeger veel minder voor. De situatie voor christenen die Noord-Koreaanse vluchtelingen helpen is veel gevaarlijker geworden. In anderhalf jaar tijd zijn er vier Zuid-Koreaanse zendelingen gekidnapt in China. Ze worden nog steeds vastgehouden in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang in verband met hulp die ze aan vluchtelingen hebben gegeven. De Noord-Koreaanse inlichtingendiensten krijgen steeds meer de vrije hand om in China te opereren. Het gevolg hiervan is dat steeds minder Chinese kerken bereid zijn om vluchtelingen te helpen.’’

Richard Groenenboom SDOK
© Henk-Jan Oudenampsen
08-11-2016
Kerk
https://www.sdok.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies