MENU
Royal Jongbloed in de fout met Groene Bijbel

Royal Jongbloed in de fout met Groene Bijbel

29 nov

Royal Jongbloed laat weten dat ze de dag na de lancering van de Groene Bijbel hebben ontdekt dat ze de belofte die ze gedaan hebben met de Groene Bijbel niet waar kunnen maken. De claim dat de Bijbels gedrukt zijn op gerecycled papier en dat daarvoor de ingeleverde Bijbels zouden zijn gebruikt, blijkt onjuist te zijn.

Jongbloed: 'Zodra dit vanuit de organisatie is gemeld bij de directie zijn we direct een intern onderzoek gestart, waaruit bleek dat intern fraude is gepleegd. Gistermiddag is het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) hier van op de hoogte gebracht. De betrokken medewerker is direct op non-actief gezet. We overwegen andere maatregelen om dit in de toekomst te voorkomen.

Wij beseffen dat we hiermee ook het Nederlands Bijbelgenootschap schade hebben toegebracht. Het spijt ons enorm dat we dat niet hebben kunnen voorkomen. Wat ons nu rest is het herstellen van vertrouwen. Daartoe stellen we alle exemplaren van de Groene Bijbel ter beschikking van het NBG. Alle kopers die al een exemplaar in huis hebben, stellen we in de gelegenheid om het aankoopbedrag bij retourzending van hun Groene Bijbel terug te ontvangen.'

Reactie NBG-directeur Rieuwerd Buitenwerf
‘We zijn diep geschokt over de fraude die uitgeverij Royal Jongbloed heeft gepleegd met het papier van de Groene Bijbel. We voelen ons misleid. Deze vertrouwensbreuk is ernstig en kan niet zonder gevolgen blijven voor onze samenwerking met Jongbloed’. Dit zegt NBG-directeur Rieuwerd Buitenwerf nu de Groene Bijbel niet gedrukt blijkt te zijn op gerecycled bijbelpapier.

Tot na de lancering van de Groene Bijbel, afgelopen woensdag, heeft Jongbloed beweerd dat deze bijbeluitgave gedrukt is op gerecycled papier. Dat was afkomstig van ruim 100.000 oude bijbels, die waren ingezameld door vrijwilligers van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG). ‘Wij nemen deze fraude hoog op, omdat deze bijbel uniek was mede door het gerecyclede papier’, zegt Buitenwerf. ‘We hadden met Jongbloed het gebruik van dat papier afgesproken en we hebben dat in de publiciteit benadrukt. De oude bijbels die ons waren toevertrouwd, hebben we in goed vertrouwen ter beschikking gesteld aan Jongbloed. Het is onacceptabel dat die nu in het gewone recyclecircuit terechtgekomen zijn. Dit alles noodzaakt ons, onze relatie met Jongbloed grondig te heroverwegen’.

Hoe nu verder
Het NBG benadrukt dat de inhoud van de Groene Bijbel waardevol blijft. Het is een bijbeluitgave die laat zien dat de Bijbel een inspiratiebron is voor een duurzaam leven. Rieuwerd Buitenwerf: ‘We hebben besloten dat de e-book-uitgave van de Groene Bijbel beschikbaar blijft. Voor de voorraad van 7.500 gedrukte exemplaren zoeken we een goede bestemming. De opbrengst van de reeds verkochte bijbels gaat naar een ‘groen’ doel. En wie er al een gekocht heeft, kan desgewenst via Jongbloed z’n geld terugkrijgen.’

Datum: 29 november 2016
Auteur: Royal Jongbloed
Website: http://www.royaljongbloed.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: