Verdubbeling van het aantal deelnemers Mars voor het Leven

Koude en regen onder een grijs wolkendek hield de 5000 bezoekers aan het Spuiplein Den Haag niet tegen om de Mars voor het Leven te lopen. “Breek door de duisternis heen met uw licht, dwars door de grijsheid van wolken”, werd gezongen door Christiaan Verwoerd. De menigte zong biddend mee; “Heer herstel ons”.

De 5000 bezoekers betekende een ruime verdubbeling van het aantal bezoekers het jaar ervoor. De inzet van bussen en de aandacht in de week voor het Leven droegen hier aan bij. Toch kunnen we ons ook afvragen of dit laat zien dat Christelijk Nederland begint te ontwaken. In Frankrijk wordt momenteel het uiten van druk om abortus te voorkomen strafbaar gemaakt met twee jaar gevangenisstraf en € 30.000,- aan boetegeld. De tekst is inmiddels overgenomen door de senaat en wordt verder behandeld in het lagerhuis van het Frans tweekamerparlement. Het wordt scherper in Europa. Negatieve reacties klinken er in de sociale media. Frans Weisglas noemt het fundamentalisme dat kinderen met Prolife borden vertegenwoordigt waren.

Op het Spuiplein spraken de heer van der Staaij namens de SGP en de heer Segers namens de Christenunie. Van der Staaij getuigde voor de menigte van geloof. Hij vergeleek de mars met de gang rond Jericho en zei dat wanneer 7 maal 7 nodig is, dan zullen we doorgaan. Segers maakte zijn boodschap persoonlijk. Beiden benadrukte het gevaar van prenatale selectie. Segers beloofde zonder concessies strijdbaar te blijven en zei dit mede namens van der Staaij. Deze eendracht bleek temeer in het voorop gaan in de mars.

Dit jaar lag de nadruk op een positieve boodschap. Hiervan getuigde honderden borden waarop te lezen viel om voor het leven te kiezen. Een nieuwe Prolife generatie staat op. De stilte van de stoet was indrukwekkend. Toen een kleine tegendemonstratie luidkeels hun protest kenbaar maakte, werd dit genegeerd. De stilte was gepast, de 30.000 geaborteerde levens van dit jaar werden herdacht.

De Mars voor het leven is een initiatief van stichting Schreeuw om leven.

John Burger
Schreeuw om leven
12-12-2016
Samenleving
https://www.schreeuwomleven.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies