MENU
Annemarie Pronk: Naar de kerk gaan brengt me bij de kern van mijn bestaan

Annemarie Pronk: Naar de kerk gaan brengt me bij de kern van mijn bestaan

13 maa

Op zeer originele wijze vond donderdag jl. de boekpresentatie plaats van Annemarie Pronk. Haar boek ‘Bakken met liefde’ kwam deze week uit bij Kosmos Uitgevers en ligt vanaf nu in de boekhandels. Annemarie is de winnares van ‘Heel Holland Bakt 2016’.

Het leek even alsof de deelnemende pers zelf was beland in het televisieprogramma ‘Heel Holland Bakt’. Uiteraard was er een officieel welkomstwoord en een bos bloemen, wat je zou verwachten bij een boekpresentatie, maar daarna moesten de kranten- en tijdschriftenjournalisten en foodbloggers zelf aan de slag. In de sfeervolle kookgelegenheid Amsterdam Flavours Experience op het Westergas terrein volgden een aantal intensieve uurtjes. Onder leiding van Annemarie werd een aantal recepten uit het gloednieuwe boek bereid door de deelnemers. Met ingespannen blik werden de recepten bestudeerd en vervolgens met zweet op het hoofd bereid.

In de wieg gelegd
De uitgever omschreef Annemarie als bescheiden, misschien wel té bescheiden, want de enthousiaste winnares veronderstelde dat ‘iedereen toch kon bakken’. Deze veronderstelling bleek bij sommige fanatiekelingen zeker waar te zijn. De dames die zich aan de fameuze spekkoek waagden, werden als held gezien. Ik waagde me aan de brownies met karamel, denkend dat ik iets eenvoudigs koos. Maar het was een totaal andere bereiding dan ik thuis gewend ben. De eigen gemaakte karamelsaus die tussen de twee lagen brownie gaat, was toch wel het meest ultieme om te maken. Toen een van de deelnemers mij op gedempte toon vroeg wat ‘au-bain-marie’ was, was het mij duidelijk dat niet iedereen voor bakken in de wieg is gelegd. Annemarie duidelijk wel. Hoe begon dit avontuur eigenlijk? Annemarie: “Ik houd enorm van bakken én van spelletjes. Van jongs af aan was ik al heel fanatiek. Het maakte niet uit wat voor spelletje we speelden, ik wilde gewoon graag winnen en nog! Misschien komt dat wel omdat ik twee broers heb. Bij het kijken naar de eerdere seizoenen ging ik me steeds meer afvragen waar ik zelf eventueel zou kunnen eindigen. Dat is heel moeilijk in te schatten als je thuis op de bank naar het programma kijkt, omdat je niet zelf kunt proeven en daarom het oordeel van de jury niet kunt inschatten.”

Zichzelf
Desondanks haar bescheidenheid zorgde haar fanatisme en liefde voor het bakken ervoor dat ze de stoute schoenen aantrok en zich opgaf voor het programma ‘Heel Holland Bakt’. De fanatieke en tevens zeer nuchtere winnares bleef heel dicht bij zichzelf tijdens de uitzendingen, maar ook bij het maken van haar boek. De titel is daarom Annemarie op het lijf geschreven en op verschillende manieren te interpreteren. ‘Bakken met liefde’: enerzijds ontstond deze titel uit het gegeven dat Annemarie met liefde bakt, maar anderzijds uit het feit dat ze het dan met liefde deelt met anderen. Of zoals ze zelf zegt: “Ik vind het fijn om weg te geven en als anderen er dan blij van worden. Het is eigenlijk maar zo’n kleine moeite.” De teksten schreef ze zelf en zijn ook dicht bij haar hart. Zo is er een categorie ‘Bakken voor veel mensen’ waarbij als introtekst staat: ‘Of het nu voor de kerk is of om een koorrepetitie net even iets gezelliger te maken, bakken om uit te delen vind ik gewoon fijn.’ Dat is geen tekst voor een breed publiek. Waarom zo expliciet? Annemarie: “Omdat het toch een persoonlijk boek is en voor mij is dat echt realiteit. Ik heb bedacht dat ik geen concessies doe aan mezelf. Dit is wie ik ben en een ander kan daar iets anders invullen. Ik vind het grappig dat het je opvalt, want ik heb er wel over getwijfeld, maar het is uiteindelijk een bewuste keus geweest om de teksten zo dicht mogelijk bij mezelf te houden. M’n hobby naast bakken, is zingen. Ook ga ik zelf met mijn gezin naar de kerk. Voor mij is het een rustmoment in de week. Het brengt me bij de kern van mijn bestaan. Ik hoor en leer over de dingen die er echt toe doen en die God van ons vraagt. Het helpt me om het geloof in God vol te houden. Verder hebben we veel vrienden in de kerk. Het is altijd goed om er te zijn.”

Stanleymes
De deelnemers van de workshop afgelopen donderdag konden van dichtbij de persoonlijkheid van Annemarie ervaren want als een veelzijdige duizendpoot greep ze bij elk groepje op subtiele wijze in omdat ‘anders de karamel aan de wand zou plakken’, of omdat ‘er anders klontjes in de advocaat zouden komen’. Dat ze oog voor detail heeft, mag duidelijk zijn. Zelfs instrumenten als de geodriehoek en het stanleymes kwamen te pas bij het uitmeten en bouwen van de spekkoek. Met even veel passie en enthousiasme als in het televisieprogramma stuurde ze de kandidaten aan, want het moest allemaal gebeuren binnen een bepaalde tijd, net als in het programma. Tijd voor gezellig onderling kletsen of netwerken was er zeker niet. Annemarie lachend: “Ik dacht dat kan wel, maar dat heb ik misschien een beetje verkeerd ingeschat. Ik heb de meeste dingen veel sneller in de oven en realiseerde me niet dat iedereen natuurlijk eerst goed het recept moet lezen.”

Traktatie
Ter afsluiting mochten de deelnemers alle gebakken lekkernijen proeven onder het genot van een kopje thee of koffie. Ook was er gezorgd voor gebaksdozen waarin de overgebleven kostbaarheden konden worden gestopt om mee naar huis te nemen. En of de deelnemers nog niet genoeg verwend waren, kreeg een ieder een exemplaar van het kersverse boek van Annemarie in een goody bag. De presentatie was net als haar boek zelf een ware traktatie voor een ieder. Annemarie had nooit verwacht dat haar deelname aan het programma ‘Heel Holland Bakt’ zo zou eindigen. Bakken blijft haar hobby maar waar ze er werk van kan maken, doet ze dat. Annemarie geeft tal van workshops en bakdemonstraties in zowel haar woonplaats Den Haag als ook verder in het land.

Voor meer informatie: www.annemariebakt.nl of facebook: @annemariebakt

Datum: 13 maart 2017
Auteur: COPPORIGHT.NL - Jeannette Coppoolse
Website: http://www.annemariebakt.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: