MENU
Twee jaar na de aardbeving in Nepal: levens opbouwen

Twee jaar na de aardbeving in Nepal: levens opbouwen

25 apr

Precies twee jaar geleden vond er een zware aardbeving plaats in Ghorka, Nepal. Bijna drie weken daarna was er nog een verwoestende aardbeving. Er vielen bijna 9.000 doden en meer dan 21.000 mensen raakten gewond. Meer dan 600.000 huizen werden beschadigd of verwoest.

Binnen 48 uur was het noodhulpteam van Medair ter plaatse en verdeelde onderdakpakketten onder 10.135 families. Sindsdien heeft Medair samen met partnerorganisatie Mission East duizenden andere Nepalezen ondersteund door verschillende onderdakprojecten.

Nog steeds leven veel overlevenden in afgelegen gebieden op grote hoogte in tijdelijk onderdak, terwijl binnenkort een nieuw regenseizoen gaat beginnnen.

Begin 2016 hebben Medair en de plaatselijke partner CDS (Community Development Society) een programma opgezet voor alle huishoudens in twee van de meest kwetsbare wijken van Ramechhap, een zwaar getroffen en afgelegen district van Nepal. Het gaat om de bouw van aardbevingsbestendige huizen met toilet. Zo’n 310 families kunnen met drie termijnbedragen van 500, 1.500 en 1.000 dollar materialen kopen en door Medair getrainde bouwvakkers inhuren om aardbevingsbestendige huizen te bouwen.

Op dit moment zijn 39 van de geplande 310 huizen opgeleverd en zijn er 210 in aanbouw. Om in aanmerking te komen voor het eerste termijnbedrag van 500 dollar, moeten de bewoners een ontwerp kiezen en laten goedkeuren. De ontwerpen zijn gemaakt door de afdeling Stadsontwikkeling en Bouw en moeten goedkeuring krijgen van de National Reconstruction Authority. Het tweede termijnbedrag wordt uitgekeerd wanneer de fundering klaar is en het derde bedrag wanneer het huis is opgebouwd tot aan de verstevigingsbalken die nodig zijn voor het dak.

“Het is erg dat nog steeds zo veel mensen in de ruďnes van hun huizen wonen of zelfs in de hokken van hun dieren,” aldus Willem van Amerongen, landendirecteur van Medair. “Maar door het project dat we samen met de gemeenschap en onze partners uitvoeren krijgen mannen en vrouwen de kans om hun leven in eigen hand te nemen en samen te bouwen aan een veiliger Nepal. Zo kunnen veel getroffen families verder."

In de komende twee jaar krijgen nog eens 1.000 families technische ondersteuning bij het herstel na de aardbeving.

De hulp van Medair in Nepal wordt mogelijk gemaakt door Swiss Solidarity, EO Metterdaad (NL), Woord & Daad (NL), All We Can (UK) en gulle giften van particuliere donateurs.

Datum: 25 april 2017
Auteur: Janneke de Kruijf
Foto: ©Medair - Tamara Berger
Website: http://www.medair.org

Dit artikel delen:

Meer nieuws: