MENU
Debora loopt stage bij Bright Fame in Amsterdam

Debora loopt stage bij Bright Fame in Amsterdam

26 apr

Debora Adriaans (de Wittenberg): ”Ik geloof niet dat een vrouw gemaakt is om dagelijks met een aantal vreemde mannen naar bed te gaan. En als iemand daar wel in gelooft stel ik ze graag de vraag of ze zouden willen dat hun eigen dochter dit beroep zou doen.”

'Ik ben Debora, ik kom uit Lanaken, een dorpje in België. Hier heb ik mijn middelbare school afgemaakt. Na deze opleiding wist ik niet direct wat ik nu echt wilde gaan doen. Ik wilde ook niet ‘zomaar ergens’ terechtkomen en dat dan de rest van mijn leven moeten blijven doen. Ik had al vaker gehoord van een tussenjaar, een jaar dat je opzijzet voor jezelf, om te ontdekken wat je nu echt wilt, om te ontdekken waar je goed in bent, om jezelf te vormen. Dat leek mij erg interessant en ik geloof ook dat God mij hierin heeft willen leiden. Omdat ik mij meer wilde verdiepen in mijn geloof en in de weg die God met mij kan gaan heb ik voor de Wittenberg gekozen. Ook al omdat die school in Zeist is (omgeving Utrecht) en ik gewoon eens graag een keertje naar Nederland wilde!

Eens helemaal weg van waar ik zat, niet omdat ik het niet goed had in België want ik ga ook gewoon weer terug, haha. Ik wilde eens verder kijken dan waar ik zelf vandaan kom. Vandaar dus ook de keuze voor de Wittenberg. De Wittenberg is naast een (interne) school ook een leefgemeenschap, dus naast de studenten wonen er ook gewoon nog andere mensen op kamers. Ik vind dat op zich heel gezellig! Soms is het wel wat intensief omdat je toch elke dag samen bent. Maar als ik er even geen zin in heb kan ik mij natuurlijk ook terugtrekken op mijn kamer.

Over het algemeen is het gewoon supergezellig - ik heb hier écht vrienden gemaakt voor het leven - en je leert mensen kennen met een hele andere levensstijl dan de jouwe. Daardoor leer je natuurlijk ook verder kijken dan je eigen straatje. Ik was al open minded voor ik hier kwam, maar daar ben ik nu extra mee geconfronteerd, op een goede manier. Ik houd ervan om de denkwijze van anderen te horen, en om constant bij te leren. Je leert - soms ook onbewust - om te gaan met mensen die een totaal andere manier van leven hebben dan jezelf gewent bent. Ik geloof dat dit een goede basis kan zijn voor de rest van je leven. Je gaat immers wel vaker mensen tegenkomen die anders denken en leven dan jijzelf.

Op dit moment loop ik stage, dat is ontzettend leerzaam. Ook hier kom je in een hele andere, harde wereld terecht waar we allemaal bewust of onbewust toch mee te maken hebben. Ik heb nooit mijn ogen gesloten voor de wereld om mij heen en vandaar dat ik ervoor gekozen heb om mijn stage te doen op een plek waar je de harde realiteit van de wereld constant vlak voor je neus ziet.

Ik loop stage bij de organisatie Bright Fame in Amsterdam die zich inzet voor vrouwen die in de prostitutie zitten. De organisatie helpt vrouwen - die vaak mishandeld, verkocht, gebroken of uitgebuit zijn - met sociale hulpverlening, maar bijvoorbeeld ook gewoon met de boekhouding, het maken van een CV (waardoor ze de mogelijkheid krijgen om op hun bestemming terecht te komen) etc. Ik geloof niet dat een vrouw gemaakt is om dagelijks met een aantal vreemde mannen naar bed te gaan. En als iemand daar wel in gelooft stel ik ze graag de vraag of ze zouden willen dat hun eigen dochter dit beroep zou doen. Als men gelooft dat dit gewoon normaal is? Waarom niet, zou ik dan zeggen?!

Voor een deel ben ik gastvrouw, ik verwelkom vrouwen die een afspraak hebben op ons kantoor en maak een praatje met ze. Verder ga ik vaak mee de straat op waar we vrouwen bezoeken en gewoon een normaal gesprek met ze voeren. Ik ga ook mee naar jongerenavonden waar we tieners bewust maken van de feiten van prostitutie in Nederland, en ook als preventie tegen loverboys. Ieder normaal meisje kan hierin terecht komen, hoe goed je opvoeding ook geweest is, als je een beetje naïef en onzeker bent kun je er zo maar slachtoffer van worden. We mogen dit niet onderschatten! Tijdens zulke avonden mag ik ook mijn ervaring van mijn stage delen met jongeren.

Ik ben van plan om na de Wittenberg nog een diploma te halen en ik wil sowieso iets gaan doen met (gebroken) mensen. Ik zou graag een helpende schakel willen zijn in het leven van iemand die dit nodig heeft. Hoe en wat precies weet ik nog niet, maar dit jaar op de Wittenberg en mijn stage hebben mij laten inzien dat ik graag echt iets wil gaan betekenen voor mensen.

De lessen op de Wittenberg zijn allemaal erg leerzaam! Ik krijg natuurlijk niet alleen les over wat er in de bijbel staat, we krijgen ook psychologisch gerichte lessen, lessen waarin we vooral op zoek gaan naar onszelf, waar je je zwaktes maar zeker ook je positieve kanten leert ontdekken. Voor mij zijn geestelijk leven en intervisie de leukste lessen. Geestelijk leven omdat je daar op zoek gaat naar hoe God kan werken in je leven en intervisie omdat je dan telkens opnieuw een casus moet verzinnen over een situatie in je eigen leven. Soms kun je maar geen onderwerp vinden en steeds weer ontdek ik dan dat er toch dingen zijn in mijn leven waar ik meer over wil leren.

Verder heb ik dit jaar op de Wittenberg mijn blinde vlekken ontdekt. Ik zal er vast en zeker nog wel meer hebben maar ik heb dingen ontdekt van mezelf die ik eerst niet wilde zien, en nu dus wel. Hierdoor kan ik ook gewoon van mezelf accepteren dat het soms nodig is hiermee aan de slag te gaan. Dit jaar is een enorme goede basis geweest voor de rest van mijn leven, maar ik stop nooit met vragen stellen!

Aan de lezers van dit interview wil ik graag nog dit zeggen: een tussenjaar - bijvoorbeeld na je middelbare school - is echt een aanrader! Ik heb voor mezelf ontdekt welke kanten er in mij zitten, positief en negatief. Ik heb leren ontdekken hoe ik hier het beste mee om kan gaan en mezelf hiervan bewust te zijn. Hierdoor is de kans groot dat je het beste uit jezelf naar boven kunt halen! Want als je ergens niet bewust van bent ga je er ook geen werk van maken. Een tussenjaar is ook echt een aanrader omdat het leven soms te snel aan je voorbij gaat, waardoor je niet echt de kans krijgt om naar jezelf te kijken of naar de dingen waar jij persoonlijk echt behoefte aan hebt en voldoening uithaalt.'

Op donderdag 1 juni organiseert de Wittenberg weer een Open Avond en is er ook de mogelijkheid om een dagje mee te lopen met studenten.

Datum: 26 april 2017
Auteur: Hans Borghuis
Foto: De Wittenberg
Website: http://www.dewittenberg.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: