MENU
Alicia: Ik ben bezig om ons huis te repareren

Alicia: Ik ben bezig om ons huis te repareren

08 aug

Lucy, noodhulpmedewerker van Medair: Een storm als orkaan Matthew heeft Alicia (50) nog nooit meegemaakt. Ze woont in het kleine dorp Timpé, een vredige plek tussen de helderblauwe Caribische zee en lage, groene bergen.

Zelfs voor Haïtiaanse begrippen is Timpé afgelegen. Naar de dichtstbijzijnde stad Tiburon is het wel een uur lopen. Er is geen mobiel telefoonnetwerk in Timpé en de radio-ontvangst valt vaak weg.

Doordat ze zo weinig contact met de buitenwereld hebben, wisten de inwoners van Timpé niet dat orkaan Matthew met zo’n geweldige kracht op hen af kwam. “Sommige mensen zeiden dat er een zware storm aankwam, maar dat geloofden we niet,” vertelt Alicia. “We hebben hier wel vaker storm.”
Ze houdt even in. “Ik woon al mijn hele leven in Timpé, maar zo’n storm heb ik nog nooit gezien.”

Toen de orkaan kwam, was Alicia thuis met drie van haar zes kinderen. “Het begon om vier uur ’s ochtends. Eerst hoorden we de wind, toen de regen en het gekraak van omvallende bomen. Daarna stortte ons huis in. Het werd helemaal uit elkaar gerukt. Ik dacht dat we dood zouden gaan.”

Timpé ligt bezaaid met brokstukken. Palmtakken, visnetten en omgewaaide bomen liggen overal op het strand en in het dorp. De landbouwgrond achter het dorp is volledig verwoest en veel mensen hebben al hun dieren verloren.

“We hebben hier geen veilig water,” zegt Alicia. “Geen eten, geen medicijnen en geen medische hulp. Er zijn geen latrines. De mensen worden ziek.”
Om kwetsbare families zoals die van Alicia te helpen, heeft Medair 2.500 onderdakpakketten en 2.000 hygiënepakketten gedistribueerd in de gemeente Tiburon. Met deze pakketten beschikken de families over de materialen die ze nodig hebben om noodreparaties aan hun huizen uit te voeren, water veilig drinkbaar te maken en basishygiëne aan te houden.

Alicia laat me het frame van haar beschadigde huis zien. “Ik ben bezig om het te repareren,” vertelt ze. “Nu slapen we in een klein hutje van stokken en palmtakken.

“Als ik klaar ben met deze constructie, dan leg ik het dekzeil van Medair over het huis en ga ik met de kinderen hier slapen.”
Ze kijkt omhoog naar de houten balken. “Dan slapen we ’s nachts onder iets stevigs, dat geeft me veel rust. Dankuwel voor uw hulp.”

Medair is bezig om betere, stevige onderkomens voor 600 families zoals die van Alicia te financieren. Als u een bijdrage kunt geven, wilt u dat dan vandaag doen?
Timpé ligt in de gemeente Tiburon in het zuidwesten van Haïti, waar orkaan Matthew op 4 oktober 2016 tekeer ging. De enorme orkaan variëerde van categorie drie tot categorie vijf, waarbij windsnelheden van 230 km/u werden bereikt.

Het werk van Medair in Haïti wordt mogelijk gemaakt door All We Can (UK), Medicor Foundation (LI), Läkarmissionen (SE), het Bureau voor Internationale Ontwikkeling van de VS (USAID) en particuliere donateurs.

Datum: 8 augustus 2017
Auteur: Medair
Foto: © Medair
Website: http://www.medair.org

Dit artikel delen:

Meer nieuws: