MENU
Hoofdrabbi Barcelona: Joden vertrek uit Spanje en ga naar Israel

Hoofdrabbi Barcelona: Joden vertrek uit Spanje en ga naar Israel

28 aug

Na de terreuraanslag in het Spaanse Barcelona, waarbij veertien mensen werden gedood, vroeg de Jewish Telegraphic Agency (JTA) aan hoofdrabbi Meir Bar-Hen van Barcelona hoe hij denkt over de toekomst van de Joden in Spanje.

Het is buitengewoon opmerkelijk dat hij Spaanse Joden het advies geeft om naar Israel te gaan, omdat Europese Joodse leiders altijd zeer terughoudend zijn als het hierover gaat. Toen de Israëlische premier Netanyahu in januari 2015, na een aanval op een Joodse supermarkt in Parijs, Joden aanspoorde om Europa te verlaten en naar Israel te gaan, kreeg hij nog fors tegengas van veel Europese Joodse leiders.

Nu zegt Meir Bar-Hen: ‘Joden zijn hier niet permanent. Ik moedig hen aan land te kopen in Israel. Deze plaats is verloren, Europa is verloren.’
Bar-Hen refereerde niet allereerst aan de terroristische aanval in Barcelona, maar aan het feit dat Spanje het gevaar van het moslim-fanatisme niet herkent.

Als voorbeeld noemde hij de zaak van Leila Khaled, de Palestijnse terrorist die was veroordeeld voor het kapen van vliegtuigen in 1969 en 1970. Nu mocht hij enkele maanden geleden deelnemen aan een boekfair in Barcelona, waar hij sprak bij de presentatie van het boek ‘Leila Khaled: Icon of Palestinian Liberation’ van Sarah Irving. Een paar maanden eerder steunde de stad Barcelona al de BDS-beweging, die oproept tot boycot van Israel, het oplossing van sancties aan Israel en het stoppen van investeringen in Israel.

(Bron: Israel Today)

Dirk van Genderen

Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z'n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.

Datum: 28 augustus 2017
Auteur: Dirk van Genderen
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.dirkvangenderen.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: