MENU
Werkgelegenheidsproject EYE in Ethiopie

Werkgelegenheidsproject EYE in Ethiopie

06 okt

Op 10 oktober lanceren Woord en Daad en Dorcas samen met lokale partners het EYE-programma (Employable Youth in Ethiopia). De lancering is een bijzonder moment voor alle betrokkenen. Organisaties als de VN, ILO en IOM zijn aanwezig, net als vertegenwoordigers van de Ethiopische overheid en bedrijven. Het evenement vindt plaats in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië.

Het EYE-programma heeft een geplande looptijd van vijf jaar. Tijdens deze vijf jaar ligt de focus op het bieden van kansen met duurzame impact. Het EYE-programma richt zich op ondernemerschapstrainingen, vakopleidingen, stageplaatsen en werkplekken. Hiervoor is lokale samenwerking cruciaal. Denk bijvoorbeeld aan dorpsleiders, consortiumpartners, lokale overheid, banken, vakscholen en (grote) ondernemingen. Belangrijk onderdeel van het programma is de investering in regionale vakscholen, zodat ze opleidingen aanbieden waarmee jongeren interessant worden voor werkgevers. Tijdens de lancering gaan wetenschappers, vertegenwoordigers van de overheid en NGO-medewerkers met elkaar in gesprek over migratie en werkgelegenheid voor Ethiopische jongeren. Daarnaast presenteren de partners de eerste projectresultaten.

Met het programma EYE gaan Woord en Daad en Dorcas voor verbetering op de lange termijn. Eddie Krooneman, projectleider bij Woord en Daad: “Een gezonde arbeidsmarkt met voldoende werk en voldoende beschikbare arbeidskrachten is ons streven. Hiervoor doen we investeringen in vakopleidingen. Ook pakken we beeldvorming aan rondom beroepen die minder populair maar wel hard nodig zijn.” Met het bieden van kansen in de eigen omgeving is migratie vanwege werk niet meer nodig. Hierdoor groeit de lokale economie, de stabiliteit van het land en de zelfredzaamheid van de bevolking. Krooneman: “Een investering in onderwijs en arbeidsmarkt heeft een groot ‘multiplier-effect’. Het heeft de potentie om een land voor de lange termijn te veranderen.”

DOELSTELLINGEN VAN HET EYE-PROGRAMMA
· 11.000 jongeren zijn zich bewust van de risico’s van migratie en zijn gemotiveerd om in Ethiopië te blijven
· 7.000 jongeren zijn getraind in ondernemerschap en zakelijke vaardigheden
· 22.000 vakschoolstudenten hebben hun studie afgerond
· 50 vakscholen zijn kwalitatief versterkt en verder uitgebreid
· 27.000 jongeren vinden een baan of starten een eigen onderneming
· We werken samen met minimaal 300 lokale partijen in 50 samenwerkingsverbanden.

PARTNERS VAN EYE
Woord en Daad leidt het EYE-consortium (Employable Youth in Ethiopia) en werkt nauw samen met Dorcas. Het consortium bestaat verder uit de organisties Selam Addis, Hiwot Integrated Development Ethiopia (HIDO), Digital Opportunity Trust (DOT) Ethiopia, Retrak, Hope Enterprises en Mekelle University.

Datum: 6 oktober 2017
Auteur: Woord en Daad
Foto: Woord en Daad
Website: http://www.woordendaad.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: