MENU
Kees van der Staaij is voorzichtig positief bij debat eindverslag informateur

Kees van der Staaij is voorzichtig positief bij debat eindverslag informateur

16 okt

Lees hier de bijdrage van SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij tijdens het debat met informateur Zalm over het eindverslag. Eindelijk! Het is gelukt. Er is een regeerakkoord. Compliment daarvoor aan informateur “de heer Gerrit Zalm” en aan de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

De vier partijen zijn elkaar nou niet bepaald gelijk juichend in de armen gevallen. CU-voorman Segers gaf eerder deze zomer zelfs aan dat er een wondertje nodig was om CU en D66 samen aan de onderhandelingstafel te krijgen. Het is toch gebeurd. Niet omdat er een echt wonder heeft plaatsgevonden en water in wijn is veranderd. Wel doordat alle partijen wat water bij de wijn hebben gedaan, en met wikken en wegen, met geven en nemen eruit zijn gekomen. Eigenlijk mag dat best een wonder heten.

De SGP wil het nieuwe kabinet, zoals u dat van de SGP gewend bent, onafhankelijk en constructief tegemoettreden, een faire kans bieden.

Voorzichtig positief
In het regeerakkoord komen wij heel wat positieve punten tegen, zoals:
Lastenverlichting voor gezinnen. Extra geld voor palliatieve zorg en voor hulp bij onbedoelde zwangerschap. Versterking van de vrijheid van onderwijs. Investeren in veiligheid en een krachtiger defensie, al ius daarvoor echt nog meer nodig.

Natuurlijk zijn er ook minpunten. In de bescherming van kwetsbaar leven missen wij een rem op een doorgeschoten euthanasiepraktijk. Bij de belastingen moet er meer gebeuren om de kloof tussen een- en tweeverdieners echt kleiner te maken. Die hypotheekaflosboete vinden wij buitengewoon ongelukkig.

En dan zijn er ook nog de vraagpunten: hoe zit het met de financiële degelijkheid? Komt het extra geld voor de zorg wel genoeg terecht bij mensen die niet naar een verpkleeghuis gaan, maar thuis zorg nodig hebben?

Op deze en veel andere punten komen wij graag terug bij het debat over de regeringsverklaring.

Datum: 16 oktober 2017
Auteur: SGP
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.sgp.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: