MENU
Historische ontmoeting regering Egypte met evangelische leiders

Historische ontmoeting regering Egypte met evangelische leiders

06 nov

Afgelopen week had de Egyptische president Sisi in zijn presidentiële paleis een ontmoeting met twaalf Amerikaanse evangelische leiders. Ze spraken met hem over de strijd tegen IS, de kansen op vrede tussen Israel en de Arabische wereld en de situatie van de christenen in Egypte en elders in het Midden-Oosten.

Ook de directeur van de Egyptische Geheime dienst was aanwezig, evenals Andrea Zaki, de leider van de Protestantse Kerken in Egypte. Zaki noemde de samenkomst ‘profetisch’, mede met het oog op de toekomst van Egypte zoals de profeet Jesaja die schetst, onder meer in hoofdstuk 19. De Heere noemt daar Egypte: ‘Mijn volk’. Vers 21 zegt dat de Egyptenaren op een dag de HEERE zullen kennen. ‘Zij zullen zich tot de Heere bekeren en Hij zal Zich door hen laten verbidden en Hij zal hen genezen’ (vers 22).
‘De kerk in Egypte groeit,’ stelt Zaki. ‘Wij vertrouwen op God en Hij bouwt hier Zijn gemeente. We zetten ons in voor vrede en nodigen mensen uit om tot Jezus te komen.’

Nooit eerder is er in Egypte zo’n ontmoeting geweest, die maar liefst drie uur duurde en was georganiseerd door Joel Rosenberg. Hij is een bekende christelijke auteur en kenner van het Midden-Oosten, die in Jeruzalem woont. Begin dit jaar was Rosenberg aanwezig bij een ontmoeting die Sisi had in Washington met Midden-Oosten experts, leiders van Joodse organisaties en politici.

Rosenberg vertelt dat president Sisi aangaf dat hij wil bouwen op de nalatenschap van voormalig president Sadat, de Egyptische leider, die in 1978 een vredesverdrag met Israel ondertekende en dat later betaalde met zijn leven. ‘Sisi hoopt dat ook andere Arabische landen vrede met Israel zullen sluiten. Hij steunt de initiatieven van de Amerikaanse president Trump om tot een overeenkomst tussen Israel en de Palestijnen te komen.’

Na afloop van de ontmoeting vroegen de christelijke leiders om gebed voor de kerk in Egypte, om bescherming van de christenen in Egypte en in het hele Midden-Oosten, waar velen van hen worden vervolgd. ‘Bid elke week voor hen.
Heel bijzonder was het dat de Egyptische president Sisi om gebed voor zichzelf vroeg. ‘Alstublieft, bid voor mij, bid voor Egypte, omdat we ons hier middenin een strijd bevinden.’

Joel Rosenberg merkt nog op: ‘Dit is een zeldzaam moment in de geschiedenis, waarop God het zo leidt dat volgelingen van Jezus Christus relaties mogen bouwen met wereldleiders om ambassadeurs van Christus te zijn. Het is zoals 2 Korinthe 5:20 het zegt, dat we gezanten namens Christus mogen zijn.

(Bron: Joel Rosenberg, CBN)

Dirk van Genderen

Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z'n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.

Datum: 6 november 2017
Auteur: Dirk van Genderen
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.dirkvangenderen.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: