MENU
Voordewind in Iran: christenen hebben het hier zwaar

Voordewind in Iran: christenen hebben het hier zwaar

07 nov

JoŽl Voordewind: Samen met een deel van de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken bezocht ik van 19 tot en met 24 oktober Iran. Een bijzonder moment: al tien jaar probeer ik het land te bezoeken. De onderwerpen varieerden van de nucleaire deal, de oorlogen in de regio, de economische ontwikkeling, tot geloofsvrijheid en mensenrechten. We voerden openhartige gesprekken, maar de zorgen blijven.

Zo sprak ik met bisschop Benjamin van de Assyrische Kerk van het Oosten, in de Saint George kathedraal in Teheran. Hij vertelde mij dat de vijf geregistreerde kerken godsdienstvrijheid kennen in Iran, maar benadrukte dat er niet in het Farsi gepreekt mag worden, en dat er noch literatuur, noch bijbels in het Farsi verspreid mogen worden. En dat betekent ook dat IraniŽrs zijn diensten niet mogen volgen. Daarmee hebben met name christenen met een moslimachtergrond het erg zwaar omdat ze niet openlijk hun geloof kunnen belijden. Huiskerken zijn verboden en 193 christenen zitten momenteel in de gevangenis straffen uit variŽrend van vijf tot 15 jaar. Dat vanwege hun geloof. Zeer zorgelijk!

Mensenrechtencommissie
Daarnaast waren er openhartige gesprekken met de mensenrechtencommissie. Zij beweerden tegen de doodstraf te zijn omdat het gewoonweg niet werkt als afschrikking tegen de drugshandelaren. Zij zeggen zich in te zetten voor nieuwe wetgeving die er toe moet leiden dat de doodstraf in de praktijk amper meer zal voorkomen bij minderjarigen en met 50% zal doen afnemen voor volwassen. Of deze wetgeving het daadwerkelijk gaat halen, is maar zeer de vraag.

Lees het hele artikel op de site van de christenunie via de link onderaan dit item.

Datum: 7 november 2017
Auteur: ChristenUnie Joel Voordewind
Foto: ChristenUnie
Website: http://www.christenunie.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: