MENU
Internationale Dag van de Humanitaire Hulp 2017

Internationale Dag van de Humanitaire Hulp 2017

19 nov

Ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Humanitaire Hulp (19 augustus) vraagt noodhulporganisatie Medair aandacht voor hulpverleners in buiten- en binnenland, die dag in dag uit, met gevaar voor eigen leven hulp brengen naar zeer onveilige gebieden. Door een conflict raakten in augustus 2014 naar schatting 200.000 mensen dakloos in het district Sinjar in Irak.

Foto: Noodhulpmedewerker Miriam Etter (UK) werkt in een van de mobiele gezondheidsteams van Medair in Sinjar. De psychosociale zorg van Medair heeft Baseema (15) geholpen om haar leven weer op te pakken en hoop gegeven voor de toekomst.

De Verenigde Naties beoordeelden deze crisis als een noodsituatie op niveau drie. Medair kwam toen in actie en is werkzaam gebleven in het noorden van Irak en het district Sinjar.

In 2015 is de stad Sinjar heroverd, maar de gevechten in de buurt blijven doorgaan. De gewapende bezetters zijn weliswaar uit de stad verjaagd, maar nog steeds worden gebouwen en infrastructuur vernield doordat het front vlakbij is. Families die tijdens de eerste crisis gevlucht zijn, zijn blijven wonen in kampen verspreid over het noorden van Irak of in geďmproviseerde nederzettingen op de berg Sinjar. Medair heeft deze mensen ondersteund met mobiele gezondheidsklinieken op de berg en in de omliggende dorpen.

De regio is inmiddels veiliger geworden en families keren terug naar hun huizen en proberen hun levens van voor het conflict weer op te pakken. Op 1 augustus heeft Medair de enige kliniek voor basisgezondheidszorg in de stad Sinjar geopend. Ons mobiele gezondheidsteam behandelt wekelijks acute en chronische ziekten, verleent pre- en postnatale zorg en verstrekt belangrijke medicijnen.

“We hebben mensen in het gebied ondersteuning gegeven en nu konden we eindelijk in de stad Sinjar beginnen,” zegt landendirecteur Hector Carpintero van Medair. “Tijdens ons eerste bezoek stelden we vast dat het ziekenhuis beschadigd was en dat er geen andere gezondheidszorg aangeboden werd. Ons team wilde heel graag een kliniek openen en de families ondersteunen die in Sinjar opnieuw proberen te beginnen.”

Veel van de Medair-medewerkers in Irak komen uit de regio Sinjar en zijn direct getroffen door de crisis. “Ik heb enorm veel respect voor hun inzet en moed,” zegt Carpintero. “Sinds de opening van de kliniek begin augustus hebben we grondiger onderzoeken uitgevoerd. We willen onze werkzaamheden uitbreiden en klaar staan om meer ondersteuning te bieden aan mensen die terugkeren naar de stad Sinjar. Onze inzet zal met name gericht zijn op water en sanitatie, geldhulp en psychosociale zorg.

Tot 10 augustus zijn naar schatting 1.500 families teruggekeerd naar de stad Sinjar en dagelijks komen er 50 nieuwe families aan.

In 2016 heeft Medair meer dan 1,8 miljoen mensen wereldwijd levensreddende hulp kunnen bieden. Op de Internationale Dag van de Humanitaire Hulp vraagt Medair aandacht voor alle hulpverleners die zich inzetten voor mensen die getroffen zijn door conflicten en rampen.

Datum: 19 november 2017
Auteur: Medair
Foto: Andy Davidhazy
Website: http://www.medair.org

Dit artikel delen:

Meer nieuws: