MENU
Nederland in de VN: Israel bezet Jeruzalem

Nederland in de VN: Israel bezet Jeruzalem

04 dec

Dirk van Genderen: 'Wellicht herinnert u het zich nog dat de Tweede Kamer ongeveer een maand geleden een motie van PVV, SGP en FvD aannam, waarin werd gesteld ‘dat Nederland stelling zou nemen tegen VN-organisaties die disproportioneel agenderen tegen Israel, en, zoals de Nederlandse regering eerder gedaan heeft, onrechtvaardige resoluties af te wijzen.’ De motie was ondertekend door Wilders, Van der Staaij en Baudet en werd bij de stemming ook gesteund door het CDA, de VVD, D’66, 50Plus en de CU.'

De afgelopen weken wezen uit dat onze regering zich niet houdt aan deze motie. Nederland stemde verschillende keren tegen Israel of onthield zich van stemming, maar nam tot op heden geen stelling tegen de resoluties die tegen Israel werden ingediend en aangenomen.

Op 10 november stemden onze VN-ambtenaren acht keer voor, één keer blanco en nul keer tegen anti-Israel resoluties. Afgelopen donderdag werden maar liefst weer zes anti-Israelresoluties aangenomen. Hoe Nederland bij al deze zes resoluties heeft gestemd, kon ik niet achterhalen, maar bij de tegenstemmers werd Nederland niet genoemd.

De Jerusalem Post meldde over de stemming van afgelopen donderdag: ‘De Algemene Vergadering van de VN stemde met 151 tegen 6 om de banden van Israel met Jeruzalem te verwerpen, als onderdeel van zes anti-Israelresoluties die donderdag werden goedgekeurd. De zes die tegen stemden, waren: Israel, de Verenigde Staten, Canada, de Marshall-eilanden, Micronesië en Naura. Negen landen onthielden zich van stemming: Australië, Kameroen, de Centraal Afrikaanse Republiek, Honduras, Panama, Papoea Nieuw Guinea, Paraguay, Zuid-Soedan en Togo. Alle EU-lidstaten stemden tegen Israel.

De resolutie over Jeruzalem verklaarde dat elke actie door Israel, de bezettende macht, om zijn wetten, jurisdictie en bestuur op te leggen aan de heilige stad Jeruzalem, illegaal is en daarom nietig en ongeldig.’

Ik vind het buitengewoon schokkend dat ook ons land deze resolutie steunde en Israel als bezetter van Jeruzalem beschouwt. Israel heeft juist onze steun nodig! Wie Israel zegent, zal worden gezegend. Ik hoop dat Wilders, Van der Staaij en Baudet, de indieners van de door de Tweede Kamer aangenomen motie, snel uitleg eisen van de regering over deze opstelling, die haaks staat op de inhoud van de motie.

Dirk van Genderen

Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z'n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.

Datum: 4 december 2017
Auteur: Dirk van Genderen
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.dirkvangenderen.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: