MENU
Internationale Herdenkingsdag Holocaust

Internationale Herdenkingsdag Holocaust

28 jan

Ook dit jaar werd er weer op verschillende plekken over de gehele wereld herdacht dat in de tweede wereldoorlog ruim 6.000.000 joden zijn vermoord in de vernietigingskampen van de Nazi’s.

Zaterdag werd herdacht dat op 27 januari 1945 het Duitse nazi vernietigings- en concentratiekamp Auschwitz werd bevrijd door het Russische leger. In november 2005 besloten de VN dat de bevrijding van Auschwitz voortaan als Holocaust Memorial Day herdacht zal worden. Het Nederlands Auschwitz Comité organiseert jaarlijks op de laatste zondag van januari de herdenking. Het Joodse volk herdenkt de Holocaust tijdens Jom Hasjoa, dit jaar op 12 april.

Nooit mogen we vergeten wat er in de jaren 1940-1945 heeft plaatsgevonden. Ook in ons land zijn ruim 102.000 joden weggevoerd naar één van de vernietigingskampen. Vanuit de plaatsen waar ze onder ons woonden werden ze veelal door verraad van medeburgers opgepakt door de Nazi’s en op transsport gezet. 
Onder onmenselijke omstandigheden zijn ook onze Joodse medeburgers vanuit Nederland weggevoerd, ze werden vernederd en geslagen, met weinig of zonder eten en drinken in een wagon van de trein gedreven op weg naar wat voor velen hun eindbestemming op deze aarde zou worden.

Velen keken toe hoe dit alles plaatsvond, sommige kwamen in verzet tegen wat de Nazi’s deden. Met gevaar voor eigen leven namen ze Joodse kinderen en volwassen in hun eigen huis op.
 Door deze moedige daad hebben ze ervoor gezorgd dat er nu een generatie Joden onder ons bestaat die hun verhaal kunnen vertellen over deze gruwelijke en donkere tijd die ook in Nederland was in de jaren 40-45.


Bij de Holocaust herdenking in Nijkerk mochten de aanwezigen het verhaal van Luise Jacobs horen over haar tijd als kind in de oorlog. Zij was één van de vele kinderen die in 1939 vanuit Duitsland op kindertransport werd gezet naar Nederland. 
In haar boek “Hierna hebben we mutti nooit meer gezien” verteld Luise over haar tijd als kind in de oorlog.

Laten we ons deze tijd blijven herinneren en het verhaal laten weerklinken, zodat zoiets verschrikkelijks als is gebeurd in de jaren 40-45 nooit meer zal gebeuren. 
Laten we opkomen tegen al het onrecht wat er plaatsvindt in deze tijd, opkomen voor het antisemitische dat weer toeneemt.
 Met elkaar kunnen we voorkomen dat er weer zo’n duistere en gruwelijke tijd ontstaat door onze stem te laten horen.
 Laten we niet zwijgen zoals in 40-45 het geval was, niet onze deuren en ramen sluiten en het niet willen horen wat er gebeurd door de toenemende antisemitische geluiden die in Europa klinken maar ook in ons Nederland weer toenemen. 
We hebben met elkaar een taak, laten we opstaan. Nooit meer mag gebeuren wat er in 40-45 heeft plaatsgevonden. 
Daarom moeten we erbij stil blijven staan en het tot ons doorlaten dringen!

Datum: 28 januari 2018
Auteur: Bert Huizing
Foto: Bert Huizing
Website: http://www.christenenvoorisrael.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: