Israelische technologie wereldwijd ingezet bij melkveebedrijven

De Israelische ingenieur Ronen Feigenbaum, die zijn kennis inzet om in tal van landen melkveebedrijven op te zetten en te verbeteren, zoals onlangs in Papoea Nieuw Guinea. Sinds 1990 heeft hij al Israelische technologie ingezet op melkveebedrijven in China, Engeland, India, Mexico, Nigeria, de Filippijnen, Roemenië, Zuid-Afrika en Vietnam.

‘Israëlische melkveebedrijven zijn de beste van de wereld,’ zegt hij niet zonder trots. ‘Onze koeien zijn kampioenen in melkproductie. Daarom komen uit de hele wereld verzoeken om onze kennis te mogen gebruiken.’

In 1973 emigreerde Feigenbaum uit Argentinië naar Israel. In Argentinië had hij nog nooit een koe gezien. In Israel leidde hij een melkveebedrijf in een kibboets, voordat hij in 1978 de ingenieurstitel behaalde aan het Technion Israel Institute of Technology.

Nu is hij verbonden aan Alefbet Planners in Tel Aviv, waar hij zich bezig houdt met het ontwerpen van melkveebedrijven en de ontwikkeling van de veestapel, eerst in Israel, nu wereldwijd.

Israëlische Holstein koeien zijn bekend om hun hoge melkproductie, volgens Feigenbaum gemiddeld 40 liter per dag, met uitschieters tot 60 liter. Volgens hem ligt het gemiddelde in Amerika op 30 liter per dag per koe en in Engeland op 21 liter.

In Papoea Nieuw Guinea werkt Feigenbaum samen met de internationale Israëlische ontwikkelingsorganisatie LR Group, in samenwerking met de Innovative Agro Industry, een bedrijf van Israeli’s, die in Papoea wonen.

Papoea Nieuw Guinea had tot nog toe nog geen melkvee- en melkverwerkingsbedrijf, zodat alle melkproducten moesten worden geïmporteerd.

Feigenbaum gebruikt nu de Israëlische technologie om ervoor te zorgen dat de koeien comfortabel kunnen leven in het tropische klimaat van Papoea. ‘Zelfs als het heet is, blijven de koeien koel. Apparatuur om mee te melken, de melk te verwerken en het land te bewerken komt uit Israel. Ook watertechnologie om water uit de rivier te gebruiken voor irrigatie van het land en als drinkwater voor de koeien komt uit Israel. Ook uit andere landen werden materialen aangevoerd, onder andere 515 vaarzen uit Nieuw-Zeeland. Afgelopen november kregen de eerste vaarzen kalfjes en werd er voor het eerst gemolken: de eerste verse melk geproduceerd in Papoea Nieuw Guinea. Het melkveebedrijf biedt plaats aan 800 koeien.

Feigenbaum geeft aan dat deze vaarzen in Nieuw-Zeeland 13 liter melk per dag zouden geven. Daar moeten ze buiten grazen. ‘Maar op dit supersonische melkveebedrijf met zijn uitgebalanceerde klimaat en voeding produceren ze 25 tot 30 liter per dag.’

Bron: United for Israel

Dirk van Genderen

Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z’n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.

Dirk van Genderen
© Henk-Jan Oudenampsen
04-03-2018
Buitenland
https://www.dirkvangenderen.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies