MENU
Pro Life beweging in Israel: abortus problematiek is groot

Pro Life beweging in Israel: abortus problematiek is groot

06 maa

Dominee Andries Jonker is gemeentepredikant in Putten, maar ook voorman van Steun Messiasbelijdende Joden. In Mens en Missie sprak Groot Nieuws Radio met hem het over de prolife beweging in IsraŽl. Deze beweging zet zich in om het leven van ongeboren kinderen te redden. De abortus problematiek in IsraŽl is namelijk groot: 1 op de 6 zwangerschappen wordt afgebroken. De uitzending is terug te luisteren op de website www.grootnieuwsradio.nl.

"De mensen binnen deze stichting voelen zich ontzettend gedreven om het leven van een kind te redden. Ik wist zelf in eerste instantie ook niet dat het plegen van abortus zo'n groot probleem is in IsraŽl. De prolife beweging Beíad Chaim trekken het lot van ongewenst zwangere vrouwen aan en willen wat voor ze betekenen. En het gaat er dan om dat er een leven gespaard wordt."

Leven redden
Andries Jonker ontmoette de vrouwen van deze stichting in IsraŽl en ging het gesprek met ze aan."Deze vrouwen hebben veel liefde voor Jezus. Ze zijn gedreven om zoveel mogelijk kinderen van de dood te redden. Zo vertelde ze me het verhaal van een meisje van 16 die ongewenst zwanger was geworden. Haar ouders wilde dat ze abortus liet plegen, maar zelf wilde ze dat absoluut niet. Ze moesten uiteindelijk naar de rechtbank en met de hulp van de prolife beweging heeft zei die zaak gewonnen. En ik zag haar toen met haar kindje en toen dacht ik: hij leeft nu door deze stichting."

Helpen
Volgens dominee Jonker lijkt IsraŽl een zeer religeuze natie, maar in het echt is het meer te vergelijken met Nederland. "In de breedte van de samenleving zijn er velen die niets met de Bijbel hebben. Dat is ook iets wat weinig mensen weten. En dat zie je terug in de abortuscijfers. Wanneer je deze beweging steunt red je een kind, en daar is veel geld voor nodig. Om 1 kind te sparen hebben ze het eerste jaar 1500 euro nodig. En ook vanuit Nederland kan je de zusters helpen en ondersteunen."

Be'ad Chaim (Pro Life)
Be'ad Chaim (Pro Life) is een geregistreerde, IsraŽlische, non-profit organisatie die zich inzet voor de bescherming van moeders en ongeboren kinderen. Wij zijn een nationale organisatie met kantoren en Hot lines in heel IsraŽl. Allerlei vrouwen komen in aanmerking voor onze hulp, ongeacht hun nationaliteit of religieuze overtuigingen.

De Wet: De adviescommissies ter beeindiging van de zwangerschap mogen alleen verzoeken behandelen van vrouwen van wie de zwangerschap niet ouder is dan maximaal 24 weken en overeenkomt met een echo die de duur van de zwangerschap heeft bevestigd. Wanneer de zwangerschap verder is gevorderd dan 24 weken, zal de beslissing worden genomen door een aparte, late abortus- advies commissie.

De Praktijk: Wettelijk is een baby geen persoon met wettelijke rechten totdat de navelstreng is afgebonden. Met als resultaat, dat hoewel er een speciale toestemming is vereist wanneer er een vraag is over de gezondheid van de moeder of van de baby, abortus zal worden aanbevolen, ook gedurende de laatste weken van de zwangerschap zelfs tot aan de geboorte. De baby heeft geen recht op leven tot aan de geboorte.

Hier zijn enkele van de manieren waarop we dat doen:
- Onze Hebreeuws blog www.beadchaim.com is gericht op vrouwen die een abortus denken te plegen. De site biedt een schat aan informatie over zwangerschap en abortus en er is ook een talk back-functie, zodat men contact met ons op kan nemen om steun en raad te ontvangen in het maken van de juiste beslissing.
- Distributie van gratis boeken, pamfletten en informatieve dvd's
- Publicatie van een kwaartaal uitgegeven familie tydschrift: Beynenu (Onder Ons). Het tijdschrift voorziet vrouwen van praktische en relevante adviezen om hun familie te versterken.
- Twee jaarlijkse, drukbezochte jeugd conferenties (een voor meisjes en een voor jongens) met onderwerpen als: Bybels leven, onthouding van en de gevolgen van sexuele relaties buiten het huwelijk.
- Diverse georganiseerde bijeenkomsten en spreekbeurten in heel IsraŽl over het Post Abortus Syndroom (PAS)

Datum: 6 maart 2018
Auteur: Groot Nieuws Radio
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.grootnieuwsradio.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: