MENU
Bake-tainer: Verse warme broden in een oorlogsgebied

Bake-tainer: Verse warme broden in een oorlogsgebied

05 maa

Hij is twaalf meter lang, tweeŽnhalve meter breed en twee meter zestig hoog: de Bake-tainer. Bakker Eric van Otten bedacht deze mobiele bakkerij om mensen in oorlogsgebieden en vluchtelingenkampen te kunnen voorzien van brood, omdat ze anders sterven van de honger. Vandaag wordt de Bake-tainer gepresenteerd op de bakkerijbeurs in Gorinchem.

Eric van Otten, ook lid van de ochtendploeg in De Nieuwe Morgen van Groot Nieuws Radio, heeft al samen met een collega-bakker bakkerijen neergezet in ArmeniŽ en Zuid-Afrika. Daar heeft hij veel lessen geleerd, omdat in die landen veel sprake is van corruptie, diefstal en inbraken. Dat bracht hem tot de vraag: hoe kun je nu een bakkerij bouwen waar het veilig is en waar niet zomaar in te breken is? Eric zag ergens een keer een operatiekamer ingebouwd in een zeecontainer (Hospitainer). "Toen dacht ik: als dat kan, dan kan er ook een bakkerij in gebouwd worden", vertelt Eric maandagochtend in De Nieuwe Morgen op Groot Nieuws Radio.

Het gesprek kun je terugluisteren via de website www.grootnieuwsradio.nl

Het enige wat Eric van Otten nodig heeft voor een Bake-tainer is een aggregaat, een waterzuiveringsinstallatie, machines, een oven en bloem en water. Zeecontainers kunnen ook gekoppeld worden. "Ik een kleine bakkerij kunnen we duizend broden per dag bakken. Als je naar een grotere bakkerij gaat, waar ook een grote oven in past, daar kunnen we 2000 tot 2500 broden bakken. Daar kun je heel wat mensen mee voeden", vertelt Eric.

Bij het ontwikkelen van de Bake-tainer heeft Eric veel hulp gehad van leveranciers die goedkoop spullen konden leveren. Ook ondernemers uit de omgeving van Enter en Rijssen hebben financieel bijgedragen aan dit project. Eric van Otten hoopt nu dat er genoeg partijen interesse hebben in de Bake-tainer. Hij hoopt in de loop van het jaar ergens een Bake-tainer te kunnen plaatsen.

Datum: 5 maart 2018
Auteur: Groot Nieuws Radio
Foto: Eric van Otten
Website: http://www.grootnieuwsradio.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: