MENU
Duurzame Ontwikkelingsdoelen: Kamerleden laten zien dat het serieus is

Duurzame Ontwikkelingsdoelen: Kamerleden laten zien dat het serieus is

22 maa

Woord en Daad - Zes maanden geleden ging de campagne Adopteer een SDG van start. Op donderdag 29 maart vieren we dat de campagne een half jaar draait. Tenminste 17 Kamerleden hopen hierbij aanwezig te zijn, van zeven politieke partijen en uit meerdere Vaste Kamercommissies.

Deze Kamerleden gaan met elkaar en met maatschappelijke organisaties in debat. Doet Nederland het goed als het gaat om de SDGs? Waar is extra inzet vereist? Wat doet Nederland aan het bestrijden van extreme armoede wereldwijd? Hoe staat het met de ecologische voetafdruk van Nederland? Hebben andere landen baat bij de samenwerking met Nederland? Of hebben ze juist onder ons te lijden? De mogelijkheid om te ontdekken of Kamerleden van oppositie en coalitie samenwerken om de doelen te halen, of juist heel verschillende ideeŽn en strategieŽn hebben.

Doel van de bijeenkomst is dat
ē Kamerleden laten zien welke concrete politieke acties we van hen kunnen verwachten
ē Maatschappelijke organisaties aangeven wat ze daaraan bij kunnen dragen met hun kennis en ervaring hoe ze de Kamerleden tot actie aanzetten.

Tijdens de bijeenkomst zal ook een 24ste Tweede Kamerlid als adoptieouder verwelkomd worden. Wie dat is en welke SDG geadopteerd wordt, houden we nog even geheim.

Over de campagne
23 Tweede Kamerleden zijn de uitdaging aangegaan om zich politiek voor een of meerdere Sustainable Development Goals (SDGs, of Duurzame Werelddoelen) in te zetten. Bijvoorbeeld voor schoon drinkwater wereldwijd, duurzame productie en consumptie, armoedebestrijding of behoud van ecosystemen. Deze Kamerleden laten zien dat ze de duurzame agenda serieus nemen: Nederland moet op alle fronten bijdragen aan duurzame ontwikkeling, zowel eigen land als over de grens. Er is geen tijd te verliezen. 2030 is de voorlopige horizon, maar in de tussentijd moet er nog veel gebeuren.

Tientallen maatschappelijke organisaties nemen deel aan de campagne. Zij volgen de Kamerleden kritisch. Maar ook geven zij aan de Kamerleden constructief advies, bijvoorbeeld in de aanloop naar een debat of bij de behandeling van een wetsvoorstel.

Adopteer een SDG LIVE
Wie: 17 Kamerleden, tientallen maatschappelijke organisaties,
Debatleider: Kido Koenig
Waar: Dudok Den Haag, Hofweg 1a
Wanneer: Donderdag 29 maart
Hoe laat? 15.30 Ė 17.00

Datum: 22 maart 2018
Auteur: Aukelien Wierenga
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.woordendaad.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: