MENU
Reyer: Deze muziek laat mijn houvast horen

Reyer: Deze muziek laat mijn houvast horen

17 apr

Aanbiddingsleiders kunnen soms immuun lijken voor angst en twijfel. Vaak komt dat omdat ze andermans liederen zingen. Vaak komt het door de opzet van aanbidding; een tijd waarin vooral ruimte is voor de positieve kanten van het leven met God. Maar er is ook een andere kant.

Het evangelie zet ook de angst en onzekerheid van een aanbiddingsleider in perspectief. Reyer geeft het allemaal ruimte – vooral op zijn nieuwe album ‘Hoop in Mij’.


Reyers wordt regelmatig een muzikale duizendpoot genoemd. En dat is niet overdreven. De Edenaar is actief als aanbiddingsleider, producer, arrangeur en dj. Bovendien is hij lid van zowel de BEAM Worship band als de Opwekking band. Toen hij in zijn thuisgemeente ‘Jonah’ in Ede aanbiddingsleider werd en zijn eerste liedjes begon te schrijven, volgde al snel zijn inzet als arrangeur bij de Life@Opwekking albumreeks, werk als (assistent)producer en vocalist op verschillende projecten (waaronder Gateway Worship en Paul Baloche) en concerten op uiteenlopende podia (van het voorprogramma voor Martin Smith tot events als de EO Jongerendag, het Beam festival en Graceland).

Zijn eigen debuutalbum ‘Eeuwig Licht’ verscheen in 2014 en kreeg een jaar later een Zilveren Duif award. Het bleek, samen met het lied ‘Ik Zie Het Kruis’, een springplank naar meer. En dat is welkom wat Reyer betreft. “Ik hou er wel van om hoog in te zetten” zegt hij over zijn verschillende activiteiten. “Muziek is een groot deel van wie ik ben; ik kan er mijn creativiteit in kwijt en ik kan mijn gevoel een plek mee geven. Toch is muziek alleen nooit mijn grootste passie geweest. Voor mij krijgt het pas haar hoogste waarde als het een hoger doel dient. Als het een middel wordt om iets over te brengen. En voor mij is dat doel mijn passie voor God.”

Tot nu toe klinkt het allemaal als een moeiteloos succesverhaal. Maar muziek maken ging voor Reyer niet zonder angst of risico. In 2016 nam hij in vertrouwen een grote stap. Hij nam een live album op in het openluchttheater in Ede. ‘Resound’ kreeg ook een première op het witte doek. Het ambitieuze project ging uit van mooi weer, maar op de dag van de opnames regende het. Toch werd het podium opgezet in vertrouwen. Kort voordat het openingsnummer ingezet werd, klaarde het op. Voor Reyer zijn dergelijke momenten als een knipoog uit de hemel. Een bevestiging dat vertrouwen op God uiteindelijk niet beschaamd wordt; hoe afwijkend dingen ook kunnen lopen. Met de reacties die hij doorlopend krijgt op de muziek, vormde Reyer al snel een beeld van het thema voor zijn nieuwe muziek: hoop. Hoop op God, dwars door angst, onzekerheid en tegenslag heen. Kijken door Gods ogen. Het nieuwe album kreeg daarom een titel vanuit Gods perspectief: ‘Hoop in Mij’.

“De kerk in Nederland is het lichaam van Christus en ik hoop haar ook met deze nieuwe liederen te steunen en sterken” aldus Reyer. “Deze muziek is gemaakt om een stem te geven bij gebeden, om te helpen omgaan met angst, verdriet, twijfel en om het houvast dat we in God vinden, te belijden. Het gaat ook over mijn geloofsbeleving van de afgelopen periode, over de omgang met en het vertrouwen op God.” Uit de reacties die Reyer kreeg, bleek dat veel mensen dezelfde gedachten hebben. Angst en onzekerheid zijn in hun beleving drempels naar hoe aanbidding zou moeten zijn. Reyer ontdekte voor zichzelf dat dat niet de tegenstelling is. “We hebben vaak angst en worstelen met onze tekortkomingen naar God toe; zeker in aanbidding. We twijfelen of we dat wel bij Hem kunnen brengen in aanbidding. Maar wie God voor ons is, is juist een zekerheid die ons vertrouwen en hoop mag geven. Als we door Hem verlost zijn, dan maakt dat ons echt vrij om Hem vol overgave te aanbidden. Mijn angsten, mijn zonden houden mij niet vast. De boodschap in de liederen van mijn nieuwe album ‘Hoop in Mij’, zoals ‘Ik Weet Hoe Goed Mijn God Is’ en ‘Waardig is Uw Naam’ werden voor mij wel een houvast; een houvast die ik graag doorgeef. Echte hoop.”

Angst en twijfel hoeven niet het eindpunt te zijn in onze relatie met God, omdat God geen angst of twijfel heeft naar ons toe en Zich gaf om er overheen te kunnen stappen. Als Hij met die gedachte “hoop in Mij” zegt, dan verandert dat alles. Ook in aanbidding. Zoals Reyer ontdekte: wie dan zingt over hoop en een grote God, doet dat als iemand die echt vrij is.

Bekijk een selectie van Reyers liederen op SongSelect van CCLI

Datum: 17 april 2018
Auteur: Leon van Steensel
Foto: Reyer
Website: http://www.songselect.ccli.com

Dit artikel delen:

Gerelateerde artikelen:

16 november 2018 Alisa Turner en het verhaal van het nummer: Safe

Meer nieuws: