MENU
Verbindingsroute tussen Gaza en de Westelijke Jordaanoever

Verbindingsroute tussen Gaza en de Westelijke Jordaanoever

19 apr

Coalitiepartijen ChristenUnie en D66 nemen gezamenlijk het initiatief om een fysieke verbindingsroute tussen Gaza en de Westelijke Jordaanoever dichterbij te brengen. De samenwerking is bijzonder omdat beide partijen zeer verschillend naar het IsraŽlische-Palestijnse conflict kijken.

Voordewind (CU): ďHopelijk kan dit er aan bijdragen dat de huidige geweldspiraal tussen Gaza en IsraŽl doorbroken wordt. Het kan een volgende stap zijn om de bewegingsvrijheid van de inwoners van Gaza te vergroten en tegelijk de druk op IsraŽl te laten afnemen. Eerder heeft Nederland daar al aanzetten toe gegeven met de levering van scanners die de screening van de goederenstroom aan Gaza doen versnellen.Ē

Veiligheid IsraŽl voorop
Concreet vragen Sjoerdsma en Voordewind minister Blok gesprekken met IsraŽl en Palestina te initiŽren om de mogelijkheden voor een fysieke verbinding te bespreken. Ook stellen de coalitiepartijen voor dat Nederland zelf actief bijdraagt aan de totstandkoming van de verbinding tussen Gaza en de Westelijke Jordaanoever.

Een dergelijke verbinding zorgt voor toegang tot medische zorg, mogelijkheden tot familiehereniging en substantiŽle handelsstromen tussen Gaza en de Westoever.

Zowel de ambassadeur van IsraŽl als de vertegenwoordiger van de Palestijnse gebieden in Nederland hebben laten weten serieus naar de initiatieven van Nederland te willen kijken.
In principe hebben zowel IsraŽl als Palestina al ingestemd met een fysieke verbinding tussen de gebieden bij het tekenen van de Oslo-akkoorden in 1993. De Wereldbank heeft ook verschillende scenarioís uitgewerkt.

Datum: 19 april 2018
Auteur: ChristenUnie
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.christenunie.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: